Ali-aga Kučukalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ali-aga Kučukalić
Rođenje1807.
Smrt1905.
Zanimanjepoduzetnik

Ali-aga Kučukalić (poznat i kao Alijaga Kučukalić) bio je bosanskohercegovački preduzetnik, mecena, humanist, dobrotvor i vakif bošnjačkog porijekla. Bio je jedan od najvećih dobrotvora ne samo u Brčkom, nego i u Bosni i Hercegovini.[1] Zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u kulturnoj i općoj historiji Brčkog.

Uložio je novac u izgradnju najznačajnijih poslovno-stambenih objekata koji i danas krase centar grada, te daju pečat urbanom razvoju Brčkog i njegovoj graditeljskoj baštini. Hotel Posavina, Palata Ali-age Kučukalića, Dom Islahijeta, prva pošta, Vila Kučukalića, Ruždija medresa, Mekteb-ibtidaijja i drugi objekti snažno oblikuju identitet grada i potvrđuju uklapanje graditelja u evropske arhitektonske tokove. Većina ovih objekata nalazi se na stalnoj ili privremenoj listi nacionalnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine. U nekoliko izvora spominje se podatak da je Ali-aga Kučukalić bio prvi milioner u Bosni i Hercegovini, što potpuno odgovara vrijednosti kapitala kojim je raspolagao i svjetskim razmjerima trgovine koje je Brčko dosegnulo u tom periodu.Ono što Alijagu Kučukalića izdvaja od ostalih uspješnih trgovaca, posebno Bošnjaka toga vremena, jeste njegov izraženi senzibilitet za siromašne i pomoć onima kojima je potrebna, te promocija pismenosti i obrazovanja. U časopisu Nada (br. 8) iz 1901. godine Mehmed H. Sejdović piše:

Nu današnjem bogatašu ne mjeri se sreća po bogatstvu nego po dobrim djelima. Alijaga Kučukalić čuven je po tome što je jedan od onijeh rijetkih ljudi koji nijesu sticali za imanja, nego za pomaganja.

[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Iz prošlosti Brčkog: Ali-aga Kučukalić". dzematrahic.ba. 5. 8. 2017. Pristupljeno 7. 5. 2016.
  2. ^ "Godišnjica smrti znamenitog trgovca i dobrotvora Alijage Kučukalića". biserje.ba. 5. 8. 2017. Pristupljeno 7. 5. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]