Amblem Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Amblem Republike Srpske (u upotrebi od 16. juna 2007)

Amblem Republike Srpske jest službeni znak Republike Srpske od 16. juna 2007. Sadrži naziv Republike Srpske ispisan ćirilicom i latinicom te stilizirane ćirilične inicijale "PC" u središtu amblema. U podlozi inicijala nalazi se zastava Republike Srpske, trobojka okružena zlatnim hrastovim lišćem, dok se u podnožju nalazi lenta u bojama zastave. Na amblemu se nalaze dvije krune: kruna Nemanjića na vrhu i kruna Kotromanića na dnu.

Znak je zamijenio staro obilježje, odnosno grb koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Amblem je usvojen kao privremeno obilježje i ostat će u službenoj upotrebi sve dok ne bude usvojen novi grb. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi grb 15. jula 2008, ali ga je 22. decembra iste godine neustavnim proglasio Ustavni sud Republike Srpske.

Historija[uredi | uredi izvor]

Raniji grb koji je proglašen neustavnim

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 31. marta 2006. da se grb Republike Srpske mora promijeniti u roku od šest mjeseci. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine službeno je stupila na snagu 14. juna 2007. objavljivanjem odluke u "Službenom glasniku BiH 45/07". Ovakva odluka uslijedila je jer je zaključeno da grb diskriminira Bošnjake i Hrvate kao druga dva konstitutivna naroda.

Iako odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije predviđeno usvajanje dodatnih obilježja, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Amblem kao prelazno rješenje, koji je oboren na Vijeću naroda Republike Srpske, ali je Ustavni sud Republike Srpske ustanovio da amblem ne ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Amblem je 16. juna 2007. stupio na snagu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]