Amblem Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amblem Republike Srpske u upotrebi od 16. juna 2007.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 31. marta 2006. donio odluku da se grb RS mora promjeniti u roku od šest mjeseci. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je zvanično stupila na snagu 14. juna 2007 godine objavljivanjem odluke u "Službenom glasniku BiH 45/07". Ovakva odluka je uslijedila jer je zaključeno da grb diskriminira Bošnjake i Hrvate kao druga dva konstitutivna narodna.

Iako odlukom Ustavnog suda BiH nije predviđeno usvajanje dodatnih obilježja, Narodna Skupština Republike Srpske je usvojila Amblem Republike Srpske kao prelazno rješenje, koji je oboren na Vijeću naroda Republike Srpske, ali je entitetski Ustavni sud ustanovio da amblem ne ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Amblem je 16.juna 2007 godine stupio na snagu.

Amblem sadrži puni naziv RS ćiriličnim i latiničnim pismom i ćirilične inicijale RS stilizovane u centru amblema. U podlozi inicijala RS se nalazi zastava RS, trobojka okružena plodnim hrastovim lišćem, koje ima višestruku simboliku, dok se u podnožju nalazi lenta s bojama zastave RS. Na amblemu se nalaze dvije krune, i to na vrhu kruna Nemanjića (kruna koja je bila prisutna i u grbu RS), a na dnu se pojavljuje novi element, kruna Kotromanića, koja vuče porijeklo iz srednjovjekovne historije Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]