Apertium

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Apertium je platforma za računarsko prevođenje razvijena uz pomoć sredstava Španske i Katalonske vlade na univerzitetu u Alikantu. Apertium je slobodan softver, objavljen pod GNU GPL licencom.

Apertium je nastao kao jedna od jezgri za kompjutersko prevođenje u okviru projekta OpenTrad. Iako je u početku razvijen za prevođenje bliskih jezika, njegove mogućnosti su u međuvremenu poboljšane, te je sada moguće tretirati i divergentne jezične parove. Novi jezični par kreira se pripremom jezičkih podataka u obliku rječnika i pravila u dobro dokumentovanom XML formatu.

Jezični podaci koji su trenutno razvijeni za upotrebu u Apertiumu (u saradnji sa Univerzitetom u Vigu, Politehničkim univerzitetom u Kataloniji, te Univerzitetom Pompeu Fabra) podržavaju romanske jezike Španije (kastiljanski jezik, katalanski jezik i galicijanski jezik), te engleski, portugalski, francuski, rumunski i oksitanski jezik.

Apertium je tzv. shallow-transfer sistem za računarsko prevođenje koji koristi potpuni oblik za sve leksikološke transformacije i skriveni Markovljev model za označavanje izgovora ili odabir ispravne kategorije riječi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]