Apertium

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Apertium je platforma za računarsko prevođenje razvijena uz pomoć sredstava Španske i Katalonske vlade na univerzitetu u Alikantu. Apertium je slobodan softver, objavljen pod GNU GPL licencom.

Apertium je nastao kao jedna od jezgri za kompjutersko prevođenje u okviru projekta OpenTrad. Iako je u početku razvijen za prevođenje bliskih jezika, njegove mogućnosti su u međuvremenu poboljšane, te je sada moguće tretirati i divergentne jezične parove. Novi jezični par kreira se pripremom jezičkih podataka u obliku rječnika i pravila u dobro dokumentovanom XML formatu.

Jezični podaci koji su trenutno razvijeni za upotrebu u Apertiumu (u saradnji sa Univerzitetom u Vigu, Politehničkim univerzitetom u Kataloniji, te Univerzitetom Pompeu Fabra) podržavaju romanske jezike Španije (kastiljanski jezik, katalanski jezik i galicijanski jezik), te engleski, portugalski, francuski, rumunski i oksitanski jezik.

Apertium je tzv. shallow-transfer sistem za računarsko prevođenje koji koristi potpuni oblik za sve leksikološke transformacije i skriveni Markovljev model za označavanje izgovora ili odabir ispravne kategorije riječi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]