Atif Dudaković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Atif Dudaković
Atifdudakovicnaredjenjeyu7.jpg
Rođenje (1953-12-02) 2. decembar 1953 (64 god)
Bosanska Gradiška, FNRJ

Atif Dudaković (rođen 2. decembra 1953. Orahova, Bosanska Gradiška) je bivši general Armije RBiH i ratni komadant Petog korpusa Armije RBiH.

Period do rata[uredi | uredi izvor]

Nakon završene osnovne škole, upisuje srednju vojnu školu u Zadru koju završava 1972. godine. Nakon toga, 1976. godine završava vojnu akademiju KoV JNA, smjer artiljerija.[1] Do 1991. godine i rata u Hrvatskoj radio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru.[2] U tom periodu je dostigao čin majora JNA a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu.

Ratni period[uredi | uredi izvor]

Nakon napuštanja JNA, Atif Dudaković dolazi u Bihać gdje je imenovan za načelnika štaba u OpŠTO Bihać. 19. jula 1992. godine, formiranjem 2. muslimansko-hrvatske pješadijske brigade (kasnije 502. viteške brdske brigade) postaje njen prvi komandant. Na toj dužnosti ostaje do 1. novembra 1993. godine kada preuzima mjesto komandanta Petog korpusa Armije BiH. Na tom položaju ostvaruje najveće uspjehe u svojoj vojničkoj karijeri gdje komandujući jedinicama 5. korpusa oslobađa Veliku Kladušu i slama APZB. Potom jedinice pod njegovom komandom razbijaju 1. krajiški korpus VRS-a i oslobađaju gradove: Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu. Zajedno sa snagama Sedmog korpusa Armije RBiH oslobađa Sanski Most.

Poslijeratni period[uredi | uredi izvor]

Na dužnosti komandanta 5. korpusa ostaje do do 28. novembra 1997. godine.[3] Nakon reorganizacije Armije RBiH i HVO-a i formiranjem zajedničke vojske FBiH, obavljao je i funkciju komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.[4]

Nakon optužbi prvo srpskih, a potom i hrvatskih medija da je naredio paljenja sela tokom ratova u Hrvatskoj i BiH [5], Atif Dudaković je demantovao pomenute optužbe izjavivši da su Bošnjaci kolateralna šteta u srpsko-hrvatskim odnosima, a da je medijski linč nastavak srpske i hrvatske agresije na BiH [6]. Srbijanski i bosanskohercegovački mediji su također optužili hrvatsku stranu da pokušava hrvatske zločine u akciji "Oluja" pripisati Armiji RBiH i na taj način izbjeći odgovornost za ubistva i protjerivanja velikog broja Srba iz Hrvatske. Do sada ni jedan sud nije podnio optužnicu protiv Dudakovića.

Reference[uredi | uredi izvor]