Be&Be

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Be&Be
Vrstadruštvo s ograničenom odgovornošću (njem. GmbH)
Osnovano1931., odnosno 2007.
Osnivač(i)opatija Heiligenkreuz
SjedišteHeiligenkreuz, Donja Austrija
Ključne osobeKarl Walner OCist, direktor
Vlasnikopatija Heiligenkreuz
Veb-sajtwww.bebeverlag.at
Pogled na sjedište izdavačke kuće Be&Be

Be&Be je austrijska katolička izdavačka kuća sa sjedištem u kampusu Filozofsko-teološke visoke škole Benedikt XVI. u Heiligenkreuzu u Donjoj Austriji. Njena izdavačka djelatnost prvenstveno je usmjerena na izdavanje knjiga i ilustrovanih stručnih časopisa na njemačkom jeziku.

Među brojnim do sada objavljenim naslovima, najčešći su radovi autora iz oblasti duhovnosti, teologije, psihologije i raznih religijskih tema.[1] Mnogi autori značajnog broja objavljenih knjiga bave se temama vezanim za istoriju, duhovnost i rad benediktinaca i cistercita, zatim iz oblasti umjetnosti i arhitekture, a posebno temama vezanim za postojanje i djelovanje opatije Heiligenkreuz i tamošnje Filozofsko-teološke visoke škole Benedikt XVI.[2][3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Izdavačku kuću Be&Be osnovali su 1931. godine cisterciti opatije Heiligenkreuz pod imenom Heiligenkreuzer Verlag kao društvo s ograničenom odgovornošću: prvobitno je objavljivana samo serija publikacija pod nazivom Studije iz Heiligenkreuza (njemački: Schriftenreihe Heiligenkreuzer Studien), a njene aktivnosti su od samog osnivanja integrisane u privredu opatije Heiligenkreuz. Dio štampanih izdanja danas je i vrijedna teološka i nastavna literatura za potrebe Filozofsko-teološke visoke škole Benedikta XVI.

Od 2007. godine izdavačka kuća djeluje pod imenom Be&Be (ponekad i kao Be+Be),[2] što odražava duhovnu usmjerenost i posvećenost liku i djelu Benedikta iz Nursije i Bernarda iz Clairvauxa. Direktor izdavačke kuće je Karl Wallner, cistercit opatije Heilgenkreuz i profesor na Filozofsko-teološkoj visokoj školi Benedikta XVI.[2][4]

Autori i izdavaštvo[uredi | uredi izvor]

Izdavačka djelatnost Be & Be bazira se na izdavanju stručnih knjiga, katoličkih pripovijetki i knjiga za djecu, romana i odnedavno audioknjiga. Pored izdavanja periodičnih publikacija – poput godišnjaka Ambo Visoke škole Heiligenkreuz[5] i cistercitskog naučnog časopisa Analecta Cisterciensia,[6] urednici pojedinih izdanja nastoje da aktuelne teme učine lako razumljivim i dostupnim širokoj čitalačkoj publici.

Mala biblioteka Zapadnog svijeta (njem. Kleine Bibliothek des Abendlandes, skraćeno KBA) jedna je od posebnosti izdavačkog programa kuće Be&Be u kojoj se ponovo objavljuju starija i rasprodata izdanja o historiji kršćanstva i svećenstva u Zapadnom svijetu.[7]

Autori najviše objavljenih radova iz oblasti duhovnosti su mnogi cisterciti opatije Heiligenkreuz i profesori tamošnje Filozofsko-teološke visoke škole Benedikt XVI., a posebno opat Maximilian Heim, o. Karl Wallner, njemačka filozofkinja Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, o. Bernhard Vošicky i generalni sekretar Visoke škole Johannes Paul Chavanne.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bücher, die das Leben verändern, u: Die Tagespost od 26. aprila 2018. (de)
  2. ^ a b c Be&Be: Der Verlag. Pristupljeno 28. decembra 2021. (de)
  3. ^ Stift Heiligenkreuz: Be&Be-Verlag plant eine Reihe neue Bücher. Objavljeno 22. januara 2012. Pristupljeno 28. decembra 2021. (de)
  4. ^ Hochschule Heiligenkreuz: Prof. P. Dr. Karl Wallner Ocist. Pristupljeno 28. decembra 2021. (de)
  5. ^ Worldcat.org – Ambo / Jahrbuch der Hochschule Heiligenkreuz (2016, 1. Jahrgang): Europa eine Seele geben. Pristupljeno 29. decembra 2021. (de)
  6. ^ Hathi Trust Digital Library: Analecta Cisterciensia. Pristupljeno 29. decembra 2021. (en)
  7. ^ Stift Heiligenkreuz: Vorstellung der Buchreihe ‘Kleine Bibliothek des Abendlandes’. Objavljeno 16. maja 2018. Pristupljeno 29. decembra 2021. (de)
  8. ^ Book-Info.com – Be&Be-Verlag: Bücher. Pristupljeno 29. decembra 2021. (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]