Bek šuter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Michael Jordan bio je poznat kao bek šuter

Bek šuter (ili pozicija dva) jedna je od 5 pozicija u košarkaškoj ekipi u toku utakmice. Igrači na ovoj poziciji su, uobičajeno, viši od igrača na poziciji plejmejkera, ali niži od igrača na ostalim pozicijama.

Stilovi igre[uredi | uredi izvor]

Glavni zadatak igrača na ovoj poziciji je postizanje poena, iako ih često možemo vidjeti prilikom prenošenja lopte sa svoje na protivničku polovinu.

Ne možemo reći da postoji jedan određen stil igre bekova šutera. Mnogi igrači pokušavali su u svojoj karijeri izgraditi posebne stilove. Dok neki pokušavaju postizati poene šutevima sa distance, drugi to čine ulascima pod koš i polaganjima ili zakucavanjem.

Poznati bekovi šuteri[uredi | uredi izvor]

Kao bivši poznati bekovi šuteri izdvajaju se Allan Houston, Michael Jordan, Jerry West, Nenad Marković i drugi, a od aktivnih su najpoznatiji Kobe Bryant, Manu Ginobili, Dwyane Wade i drugi.