Krilni bek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Krilni bek (također poznat kao pozicija tri) jeste pozicija igrača u košarkaškoj ekipi. Krilni bekovi su brži i pokretljiviji od centara i krila, iako su nerijetko iste visine. Smatra se da je to najraznovrsnija pozicija u košarci.

Osnovni zadatak krilnog beka je postizanje poena, sa distance ili brzim ulascima pod koš. Dodatni zadaci su pomaganje centru kod skokova i dobra igra u odbrani. Njihova raznovrsna igra dovodi do čestih prekršaja protivničkih igrača, tako da su krilni bekovi često na liniji za slobodna bacanja.


Basketball pictogram.svg Nedovršeni članak Krilni bek koji govori o košarci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.