Kombo bek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kombo bek je košarkaš koji kombinira svojstva plejmejkera i beka šutera, ali se ne mora generalno uklapati u opis igrača koji najčešće igraju na ovim pozicijama. Kombo bekovi najčešće su visine od 188 do 193 cm, između prosječne visine plejmejkera i beka šutera.

Istaknutu ulogu imali su tokom 90-ih. Najpoznatiji primjer je Allen Iverson. Iako se smatralo da se kombo bekovi teško uklapaju u ofanzivne sisteme, u skorije vrijeme postali su važan dio igre. Dwyane Wade vodio je Miami Heat do titule NBA prvaka 2006, osvojivši nagradu za najkorisnijeg igrača finala.

Neki bekovi imaju visinu i šut za igranje na poziciji beka šutera, ali se zbog natprosječne sposobnosti kreiranja igre koriste kao kombo bekovi. Najpoznatiji takav primjer bio je Kobe Bryant.