Centar (košarka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Centar (često se za tu poziciju kaže petica) jeste jedna od standardnih pozicija u košarkaškoj ekipi. Centar je najčešće najviši igrač u ekipi i često veoma jak i s velikom tjelesnom masom.

Najčešće uloge centra su da u napadu iskoristi svoju visinu i poentira, a u odbrani spriječi protivničke igrače da poentiraju. U oba slučaja igra što bliže košu i skače za loptom u slučaju promašaja.

Neki od poznatih centara, koji su igrali ili još igraju, jesu: Vlade Divac, Arvydas Sabonis, Shaquille O'Neal, Yao Ming, Dino Meneghin, Kareem Abdul-Jabbar, Patrick Ewing, Wilt Chamberlain itd.


Basketball pictogram.svg Nedovršeni članak Centar (košarka) koji govori o košarci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.