Wilt Chamberlain

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wilt Chamberlain
Rođenje (1936-08-21) 21. august 1936.
Philadelphia, SAD
Smrt12. oktobar 1999(1999-10-12) (63 godine)
Los Angeles, SAD

Wilton Norman "Wilt" Chamberlain (Vilton Norman „Vilt“ Čejmberlen) ( 21. august 193612. oktobar 1999. ) je bivši američki košarkaš. Iako je igrajući u NBA ligi postavio brojne rekorde, od kojih su mnogi još uvijek važeći, najpoznatiji je po utakmici u kojoj je postigao 100 poena. Sa visinom 216 cm, igrao je poziciju centra, i bio je jedan od najdominantnijih igrača u historiji košarke.

Prije NBA[uredi | uredi izvor]

Zbog svoje visine i atletskih sposobnosti, od ranih godina, smatran je kao velika nada košarke.

Igrajući košarku na univerzitetu 1958. godine, odlućio je da, zbog teških odbrana, koje protivnički igrači igraju na njemu iz utakmice u utakmicu, treba da bude plaćen. Ranije je potpisao ugovor sa Philadelphia 76ersima, koji su ga izabrali kao treći izbor na NBA draftu, ali je morao sačekati da njegova generacija maturira 1959, da bi mogao igrati u NBA ligi.

Tu sezonu je odigrao za nezavisnu ekipu Harlem Globetrotters. Kada je Chamberlain igrao za Trotterse na njegovoj pziciji je bio izvanredni zabavljač Meadowlark Lemon, tako da je trener Wilta postavio na poziciju pleja, čime je sa 216 cm visine vjerovatno bio najviši plej koji je igrao košarku na tom nivou.

Philadelphia Warriors/San Francisco Warriors[uredi | uredi izvor]

U prvoj sezoni u Warriorsima, Wilt je postavio rekorde NBA lige u prosjeku poena (37,6 po utakmici) i skokova (27,0 po utakmici). Na All-Star utakmici je postigao 23 poena i 25 skokova, te je proglašen najkorisnijim igračem utakmice. Također je postao prvi od samo dva igrača u historiji lige koji je dobio nagrade MVP i NBA Ruki godine u istoj sezoni.

Njegovim dolaskom Warriorsi su, prošlogodišnji omjer od 32 pobjede i 40 poraza, popravili na 49-26. Ipak Warriorsi nisu uspjeli proći, tada najbolju ekipu, Boston Celticsa,.

Po završetku prve sezone, Chamberlain je šokirao javnost, izjavom da razmišlja o penzionisanju. Razlog tome su, brojni, teški prekršaji koje su protivnički igrači činili na njemu, namjeravejući steći rezultatsku prednost zbog njegovog lošeg izvođenja slobodnih bacanja.

U prvih šest sezona, uz već spomenuti prosjek 37,6 poena i 27,0 skokova po utakmici, u prvoj sezoni, imao je impresivnu statistiku. Druga sezona 38,4 poena i 27,2 skoka, treća 50,4 poena i 25,7 skokova, četvrta 44,8 poena i 24,3 skokova, peta 36,9 poena i 22,3 skoka i šesta sezona 38,9 poena i 23,5 skokova po utakmici. Druge najbolje statistike imaju Elgin Baylor, sa 38,3 poena po utakmici (1961-62), a Bill Russell 24,7 skokova po utakmici (1963-64). U sezoni 1961-62, postigao je, rekordnih, 100 poena na jednoj utakmici. Drugi najbolji rezultat ima Kobe Bryant, 81 poen.

1963. godine Warriorsi se preseljavaju u San Francisco, a sljedeće godine Chamberlain je razmjenjen nazad u Filadelfiju, u Philadelphia 76erse.

Philadelphia 76ers[uredi | uredi izvor]

Vrativši se ponovo u istočnu konferenciju, u vrijeme velike dinastije Celticsa, ipak uspjeva sa klubom doći do NBA finala. U sezoni 1966-67, 76ersi postžu, tada, rekordan broj pobjeda (68), u doigravanju pobjeđuju Celticse, a u NBA finalu pobjeđuju, Wiltov bivši klub, Warriorse, čime Chamberlain ocvaja prvu titulu prvaka. U finalnoj seriji Chamberlain prosječno postže, za njega skromnih 17,7 poena po utakmici, ali i nevjerovatnih 28,7 skokova. Te sezone Chamberlein je dobio svoju treću MVP nagradu.

Nakon smrti jednog od suvlasnika 76ersa (Ike Richman), Chamberlain dolazi u sukob sa drugim suvlasnikom (Irv Kosloff). Razlog je dogovor između Chamberlaina i Richmana, kojim bi Wilt postao jedan od suvlasnika kluba, a koji nakon smrti Richmana, Kosloff odbio ispoštovati.

U sezoni 1967-68 postaje jedini centar koji je predvodio ligu u asistencijama sa 8,6 po utakmici, i dobija svoju četvrtu MVP nagradu. Nakon toga na njegov zahtjev, zemjenjen je u Los Angeles Lakerse.

Los Angeles Lakers[uredi | uredi izvor]

Dolaskom u Lakerse, koji su već imali izvanredne košarkaše Elgin Baylora i Jerry Westa, svi su očekivali dominaciju kluba. Ipak trener Bill van Breda Kolff nije bio zadovoljan Chamberlainovim dolaskom, jer se nije uklapao u njegovu taktiku brze igre. Povrede i trenerova neuviđavnost, doveli su do opadanja statističkih podataka, ali mu je kao utjeha mogao poslužiti uguvor od, tada astronomskih, 250 000 dolara godišnje.

U NBA finalu 1969. godine, u sedmoj, odlučujućoj utakmici protiv Celticsa, Chamberlain je, 6 minuta prije kraja, povrijeđen napustio utakmicu. U tom momentu Lakersi su gubili sa 9 poena razlike, a njegovim izlaskom razlika se počela smanjivati. Kada je njegov klub, rezultatski sustigao protivnike, Chamberlain je tražio, od trenera, da ga vrati u igru, što je ovaj odbio. Izgubili su 108-106. Ovakvo Wiltovo ponašanje nagnalo je mnoge da pomisle, da je izmislio povredu kada je shvatio da će njegov tim izgubiti.

NBA finale 1970. godine protiv New York Knicksa, ponovo interesantna sedma odlučujuća utakmica. Naime, prvi centar Knicksa Willis Reed, iako ranije povrijeđen, započeo je sedmu utakmicu, teško hramljući i pstigao prva četiri poena za svoju ekipu, i napustio utakmicu. Očekivana je velika dominacija Chamberlaina, koji je podbacio u ovoj utakmici, ali je Reed dovoljno motivisao igrače Knicksa, koji su i bez njega uspjeli pobjediti Lakerse.

Bill Sharman, koji je postavljen kao novi trener Lakersa, je stvorio izvanrednu ekipu, a od Chamberlaina odličnog odbrambenog igrača, a kao rezultat ove postavke možemo spomenuti NBA rekord od 33 uzastopne pobjede, i napokon NBA titulu. U finalu su pobjedili Knickse, a Chamberlain je izabran za Najkorisnijeg igrača finala 1972.

1973. godine, u 37oj godini života, napustio je aktivno igranje košarke, ali njegovih 18,6 skokova po utakmici i 72,7% pogođenih šuteva iz igre je i sada važeći rekord vrijedan poštovanja.

Ostavština[uredi | uredi izvor]

U 1 045 odigranih utakmica je postigao 31 419 poena, čime je četvrti u historiji. Također drži blizu 100 rekorda u NBA ligi. Jedini je košarkaš koji je u jednoj sezoni postigao 4 000 poena, na jednoj utakmici 100, u jednoj sezoni 50,4 poena po utakmici, kao i 55 skokova na jednoj utakmici i 27 skokova po utakmici u sezoni.

U NBA ligu su uvedene brojne promjene pravila, u cilju zaustavljanja Chamberleina.

Historijska utakmica[uredi | uredi izvor]

Igrajući domaću utakmicu 2. marta 1962, Warriorsi su pobijedili New York Knickse, rezultatom 169-147, u utakmici bez produžetaka, pri čemu je Chamberlain postigao 100 poena, od čega 59 u drugom poluvremenu. Iako je do kraja utakmice ostalo 46 sekundi, utakmica je završena zbog ulaska navijača na teren. Ne postoji video zapis ove utakmice, ali je utakmica prenošena putem radija, tako da na osnovu audio zapisa možemo shvatiti ovu utakmicu.

Chamberlain je pogodio 36 od 63 pokušaja iz igre i, za njega izvanradnih, 28 od 32 sa linije slobodnih bacanja, jer je tokom karijere pogodio jadva pola šuteva s linije za slobodna bacanja. Trica u to vrijeme nije postojala.

Sama utakmica je bila čudna, jer je sam rezultat pao u drugi plan. Bitno je bilo dali će Wilt postići 100 poena, ili ne.

Iako je normalno da ekipa koja je u rezultatskom zaostatku igra brže pokušavajući stići protivnika, Knicksi su činili sve da uspore utakmicu i potroše što više vremena. Neki kažu da su namjerno faulirali Chamberlaina, uzdajući se u njegovo loše izvođenje slobodnih bacanja, a poslije su faulirali ostale igrače Warriorsa koji su posjedovali loptu, pokušavajući spriječiti da ona dođe do Wilta.

Svoj doprinos ovoj čudnoj utakmici Warriorsi su dali tako što su faulirali igrače Knicksa koji posjeduju loptu, pokušavajući osigurati što više vremena Chamberlainu. I ovo je u suprotnosti s normalnom taktikom kluba koji ima rezultatsku prednost i kojem potrošnja vremena odgovara.

Tri igrača Knicksa u ovoj utakmici postigla su po 30 poena, ali njihovih 90 poena nije bilo dovoljno za izvanrednog Chamberlaina.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Bio je veoma talentovan i u brojnim sportovima, pored košarke.

Glumio je sa sporednu ulogu, u filmu Konan Varvarin sa Schwarzeneggerom Iako je od košarke zarađivao sasvim solidno, pravo bogatstvo je stekao ulažući novac u nekretnine u Los Angelesu.

Iako je tvrdio da je imao seksualni odnos sa 20.000 žena, nikad se nije ženio niti je poznato da je neka od tih žena javno objavila da je rodila njegovo dijete.

Umro je 12. oktobra 1999. u 63. godini od srčanog udara u snu u svojoj kući u Los Angelesu.

Penzionisani broj[uredi | uredi izvor]

Kao priznanje za njegov doprinos, 4 profesionalna kluba, za koje je igrao, penzionisali su dres sa brojem 13:

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]