Krešimir Ćosić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za članak o hrvatskom političaru, pogledajte članak Krešimir Ćosić (političar).

Krešimir Ćosić (26. novembar 194825. maj 1995) bio je hrvatski i jugoslavenski profesionalni košarkaš.

Rođen je u Zagrebu, a odgojen u Zadru. On je bio prvi strani igrač koji je zaslužio All-America počasti, sudeći po United Press Internationalu. Igrao je za Univerzitet Brigham Young od 1971. do 1973. Nakon karijere na koledžu odbio je nekoliko profesionalnih ponuda i vratio se u Jugoslaviju.

Igrao je na četverim Olimpijskim igrama: 1968, 1972, 1976. i 1980, kad je sa svojim timom osvojio zlatnu medalju. Prije toga je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio dvije zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1970. i 1978.

Nakon završetka igračke karijere počeo je raditi kao trener, te je doveo jugoslavenski tim do srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1988. u Seoulu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]