Krešimir Ćosić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za članak o hrvatskom političaru, pogledajte članak Krešimir Ćosić (političar).

Krešimir Ćosić (26. novembar 1948. - 25. maj 1995. godine) je bio hrvatski profesionalni košarkaš iz Jugoslavije.

Rođen je u Zagrebu, a odgojen u Zadru. On je bio prvi strani igrač, koji je zaslužio All-America počasti sudeći po United Press International-u. Igrao je za Brigham Young Univerzitet od 1971. do 1973. godine. Nakon karijere na koledžu, odbio je nekoliko profesionalnih ponuda, te se vratio kući u Jugoslaviju.

Ćosić je igrao na četiri Olimpijske igre: 1968. godine, 1972. godine, 1976. godine i 1980. godine u Moskvi, kada je sa svojim timom osvojio zlatnu medalju. Prije je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio dvije zlatne medelje na Svijetkom prvenstvu, 1970. i 1978. godine.

Nakon što je napustio košarkašku karijeru, počeo je raditi kao trener, te je doveo Jugoslavenski tim srebrene medalje na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu.

Ćosić je umro 1995. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]