George Mikan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
George Mikan
Example alt text
Rođenje

18. juni 1924.

Joliet (Illinois), SAD
Smrt

1. juni 2005.

Scottsdale, SAD

George Lawrence Mikan, Jr (18. juni 1924. – 1. juni 2005.) je bio američki košarkaš, za kojeg se smatra da je prva velika zvijezda NBA lige. Sa visinom od 208 cm priznat je kao prvi dominantni centar u historiji košarke.

Početak karijere[uredi | uredi izvor]

Mikan je rođen u Jolietu SAD od roditelja Hrvata. Karijeru profesionalnog igrača je započeo u National Basketball Ligi (NBL), predvodeći svoj klubChicago American Gears do titule prvaka 1947. godine. Raspadom kluba Mikana su izabrali Minneapolis Lakersi, koji su godinu poslije prešli u Basketball Association of America (BAA) ligu, da bi 1949. godine BAA postala NBA liga. Bio je najveća zvijezda lige, tako da je gostujuća utakmica Lakersa, kod New York Knicksa, najavljivana kao "George Mikan protiv Knicksa". Zbog Mikanove dominantnosti liga je uvodila nova pravila pokušavajući da ga zaustavi.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Mikan je predvodio ligu u postignutim poenima šest sezona (1946-1952), uključujući i najviše u karijeri 1951. godine (28,4). Predvodio je ligu u skokovima ( 1 007) 1953. godine kao i u prosjeku koševa 1952. (13,5). Mikan je postigao ukupno 11 764 poena u karijeri (22,6 prosjek po utakmici) u devet profesionalnih sezona, što je bilo najviše u to vrijeme. Mikan je sa Lakersima osvojio šest titula, (jedna u NBL, jedna u BAA i četiri u NBA). Penzionisao se 1954. godine, ali se, nakratko, vratio 1955.

Mnoge nagrade koje danas dodjeljuje NBA liga, tada nisu postojale, ali je izabran u Naismithovu kuću slavnih u prvoj godini postojanja (1959), i izabran je među 50 najboljih košarkaša u historiji NBA lige.

Protivničke ekipe su zadržavale loptu u svom posjedu bez želje za postizanjem poena, samo da bi spriječili Mikana da dođe u posjed lopte. Iz jedne takve utakmice, postignut je rekord lige; najmanji broj postignutih poena na jednoj utakmici ( 1950. godine Lakersi su izgubili rezultatom 19-18 od Fort Wayne Pistonsa). Četiri godine poslije liga je ograničila napad na 24 sakunde.

U prilog njegovoj dominaciji govori činjenica da i sada drži rekord po najvećem procentu učešća u postignutim poenima, kluba, na jednoj utakmici. U već spomenutoj utakmici, postigao je 15, od ukupno 18 poena Lakersa, što je 83,3 %. Također drži i drugo mjesto od 67,0% (61 poen od 91 Lakersa).

Penzionisanje[uredi | uredi izvor]

Jedno kratko vrijeme, 1958, je bio trener Lakersa, a poslije i prvi komesar American Basketball Association lige. Kasnije je, u Minneapolisu radio sa nekretninama i otvorio turističku agenciju. Zbog diabetesa, desna noga mu je amputirana, ispod koljena, u martu 2000. godine.

Umro je 1. juna 2005. godine u Scottsdaleu, u 80oj godini života. Njegova porodica je prihvatila ponudu Shaquille O'Neala, da plati troškove sahrane.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]