Košarkaška Kuća slavnih

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kuća slavnih košarke)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kuća slavnih košarke u Springfieldu SAD

Kuća slavnih košarke (originalno Naismith Memorial Basketball Hall of Fame), odaje počast igračima koji su pokazali veliko umijeće u košarci, trenerima, sudijama i drugim osobama za ogroman doprinos u razvoju i popularnosti košarke. Ova ustanova pokušava sačuvati i promovisati košarku na svim nivoima, i postati vrhunska biblioteka košarkaške historije.

Način izbora[uredi | uredi izvor]

U prvom stepenu izbora, postoje 4, sedmočlane, komisije (po jedna za svaku oblast; američki kandidati, kandidati žene, međunarodni kandidati i kategorija veterana koji su penzionisani 35 i više godina). Kandidati koji dobiju 5 glasova prolaze u drugi krug.

U drugom krugu 12 članova komisije glasaju za svakog kandidata, a još 3 komisije po 12 članova glasaju u kategorijama, kandidati žene, međunarodni kandidati i kategorija američkih i kandidata veterana. Na taj način svaki kandidat može dobiti 24 glasa, a oni koji dobiju, najmanje 18 glasova postaju članovi Kuće slavnih.

Pogledajte[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]