Košarkaška Kuća slavnih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kuća slavnih košarke)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Košarkaška Kuća slavnih u Springfieldu (Massachusetts)

Kuća slavnih košarke (originalni naziv: Naismith Memorial Basketball Hall of Fame) odaje počast igračima koji su pokazali veliko umijeće u košarci, trenerima, sudijama i drugim osobama za ogroman doprinos u razvoju i popularnosti košarke. Ova ustanova pokušava sačuvati i promovirati košarku na svim nivoima i postati vrhunska biblioteka košarkaške historije. Nalazi se u američkom gradu Springfieldu (Massachusetts).

Način izbora[uredi | uredi izvor]

U prvom stepenu izbora postoje 4 sedmočlane komisije (po jedna za svaku oblast; američki kandidati, kandidati žene, međunarodni kandidati i kategorija veterana koji su penzionisani 35 i više godina). Kandidati koji dobiju 5 glasova prolaze u 2. krug.

U drugom krugu 12 članova komisije glasa za svakog kandidata, a još 3 komisije po 12 članova glasaju u kategorijama "kandidati žene", "međunarodni kandidati" i "kandidati veterani". Na taj način svaki kandidat može dobiti 24 glasa, a oni koji dobiju najmanje 18 glasova postaju članovi Kuće slavnih.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]