Toronto Raptors

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Toronto Raptors
Toronto Raptors logo
KonferencijaIstočna
DivizijaAtlantska
Osnovan1995[1]
HistorijaToronto Raptors
1995–trenutno
DvoranaScotiabank Arena
LokacijaToronto, Ontario, Kanada
BojeCrvena, crna, srebrna, zlatna, bijela
         
PredsjednikMasai Ujiri
Generalni menadžerBobby Webster
Glavni trenerNick Nurse
VlasnikMaple Leaf Sports & Entertainment
PripojenRaptors 905
Prvaci1 (2019)
Konferencijske titule1 (2019)
Divizijske titule7 (2007, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020)
Veb-sajtraptors.com
Rezervni dres
Boje ekipe
Rezervni

Toronto Raptors košarkaški je klub sa sjedištem u kanadskom Torontu. Takmiči se u NBA ligi kao jedini klub lige van teritorije Sjedinjenih Američkih Država. U vlasništvu je firme Maple Leaf Sports & Entertainment Ltd.

Historija[uredi | uredi izvor]

Toronto Raptorsi osnovani su 4. novembra 1993, kad je NBA liga odobrila Johnu Bitoveu osnivanje 28. kluba. Iste godine ligi se priključio i drugi kanadski klub, Vancouver Grizzlies (koji se kasnije preselio u Memphis). Prve utakmice odigrali su tek 1995.

Stvaranje kluba[uredi | uredi izvor]

Kao generalni menadžer kluba postavljen je Isiah Thomas. Na ekspanzijskom draftu, u ljeto 1995 (stari klubovi biraju po osam svojih igrača, dok ostale mogu izabrati novi klubovi), bacanjem novčića odlučeno je ko će birati prvi. Raptorsi su dobili pravo prvog izbora, ali Grizzliesi su birali prvi na NBA draftu.

Prvi izbor Raptorsa na NBA draftu je bio plejmejker Damon Stoudamire, oko koga su odlučili izgraditi ekipu. Iako su mnogi sumnjali u njihov izbor, Stoudamire je dobio nagradu za novajliju godine u sezoni 1995/96, ostvarivši prosječno 19 poena i 9,3 asistencije po utakmici.

Iako su prvu sezonu završili s omjerom 21 pobjeda i 61 poraz, uspjeli su pobijediti Chicago Bullse, koji su te sezone izgubili samo deset utakmica.

U sljedećim sezonama nisu uspijevali ući u doigravanje, ali su stalnim izmjenama igračkog kadra uspjeli u klub dovesti mlade i talentovane igrače, kao što su budući All-Star igrač Tracy McGrady i novajlija godine (1998/99) Vince Carter.

Godine doigravanja[uredi | uredi izvor]

Iskustvo igrača veterana i mladi supertalentovani dvojac, uz velike rotacije igrača u utakmici, donijeli su klubu znatno poboljšanje.

Sezona 1999/2000. bila je prva koju su Raptorsi završili s pozitivnim omjerom od 45 pobjeda i 37 poraza, izborivši prvo doigravanje za klub. Ipak, neiskustvo u doigravanju onemogućilo je značajniji uspjeh, tako da su ispali u prvom krugu od New York Knicksa s 0-3.

Tokom sljedeće sezone McGrady je razmijenjen, ponajprije zbog činjenice da su on i Carter igrali na istoj poziciji, krilni bek, čime je bilo nemoguće zadržati ih u istom klubu. Uz omjer 47-35 ponovo su učestvovali u doigravanju.

U prvom krugu doigravanja ponovo Knicksi, ali ovaj put su Raptorsi slavili s 3-2. Sljedeći protivnik bili su Philadelphia 76ersi, a serija se odužila do sedme utakmice. U posljednjim sekundama odlučujuće utakmice Carter je promašio šut za pobjedu, čime su Raptorsi izgubili s jednim poenom razlike. I pored poraza, to je bio najveći uspjeh kluba.

Za sezonu 2001/02. kao veliko pojačanje u klub je doveden iskusni centar Hakeem Olajuwon, koji, već na zalasku karijere i u problemima s leđima, nije ispunio očekivanja uprave.

Polovinom sezone Raptorsi su ostali bez Cartera, koji je zbog povrede propustio ostatak sezone, kao i doigravanje, koje su osigurali tek u posljednjoj utakmici. I bez najboljeg igrača Raptorsi su pružili jak otpor Detroit Pistonsima, izgubivši tek u posljednjim sekundama pete utakmice (prvi krug doigravanja tada je igran na tri dobijene utakmice).

Nova nada[uredi | uredi izvor]

Uslijedilo je teško vrijeme za Raptorse. Nekoliko sezona nisu igrali u doigravanju. Igrači su odlazili iz ekipe, što je kulminiralo tokom sezone 2003/04. odlaskom Cartera. Prema njegovoj izjavi, namjerno je igrao lošije kako bi primorao upravu da ga razmijeni u drugi klub.

Iste sezone u klub je došao novajlija Chris Bosh, oko koga Raptorsi ponovo stvaraju ekipu.

Na NBA draftu 2006. Raptorsi su imali pravo na prvi izbor i prvi put u NBA ligi kao prvi pik izabran je Evropljanin, Andrea Bargnani.

Od sezone 2012/13. kao vođa ekipe nametnuo se DeMar DeRozan, uz znatan doprinos Kylea Lowryja.

Dolazak Kawhija Leonarda i titula[uredi | uredi izvor]

Tokom sezone 2018/19. dogodile su se dvije veće promjene u sastavu ekipe: prvo je 18. jula DeRozan razmijenjen u San Antonio Spurse, zajedno s Jakobom Pöltlom i zaštićenim pikom u prvom krugu drafta, za Kawhija Leonarda (najkorisnijeg igrača NBA finala 2014) i Dannyja Greena. Zatim su u februaru 2019, posljednjeg dana zimskog prelaznog roka, Jonas Valančiūnas, Delon Wright, C. J. Miles i pik u drugom krugu drafta 2024. razmijenjeni u Memphis Grizzliese za Marca Gasola, a odmah nakon toga doveden je i Jeremy Lin.

Sezona je za Raptorse kulminirala najprije pobjedom u finalu Istočne konferencije protiv Milwaukee Bucksa, najbolje ekipe lige u regularnom dijelu sezone, da bi zatim u velikom finalu savladali i osvajače tri titule u prethodne četiri godine, Golden State Warriorse, a Leonard je proglašen najkorisnijim igračem finala. Tako su osvojili prvu titulu prvaka u klupskoj historiji, a to je i prva titula NBA prvaka za neku kanadsku ekipu, kao i prva titula prvaka u nekoj od četiri velike američke sportske lige za ekipu koja nije iz SAD-a još od 1993.

Domaće dvorane[uredi | uredi izvor]

Važniji igrači[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Laying the Groundwork for the NBA in Toronto". Raptors.com. NBA Media Ventures, LLC. 28. 4. 2015. Pristupljeno 28. 4. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]