NBA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
National Basketball Association (NBA)
Trenutna sezona ili takmičenje:
NBA 2014/2015.
NBA.png
Sport Košarka
Osnovana 6. juni 1946 (kao BAA),
New York City, New York, SAD
Izvršni direkor Adam Silver
Inauguralna sezona 1946/47
Broj ekipa 30
Država SAD (29 ekipa)
Kanada (1 ekipa)
Kontinent FIBA Amerika
Najskoriji šampion(i) Cleveland Cavaliers (1. titula)
Najviše titula Boston Celtics (17 titula)
TV partner(i)


Službena web stranica www.nba.com

National Basketball Association, poznatija pod skraćenicom NBA, je najjača profesionalna košarkaška liga na svijetu i jedna od glavnih profesionalnih sportskih liga u Sjevernoj Americi. Trenutno u njoj učestvuje 29 klubova iz SAD-a i 1 iz Kanade.

Liga je osnovana u New Yorku 6. juna 1946. pod nazivom Basketball Association of America, skraćeno BAA. Ime National Basketball Association usvojila je u jesen 1949. nakon što se udružila s konkurentskom ligom National Basketball League.

Historija lige[uredi | uredi izvor]

Basketball association of America je košarkaška liga koju su 1946. godine osnovali vlasnici velikih sportskih dvorana. Iako je i ranije bilo pokušaja, da se osnuje profesionalna košarkaška liga, ova liga je bila prva koja je pokušavala da svoje utakmice, uglavnom odigrava u velikim dvoranama, velikih gradova. Sam kvalitet igre, nije bio bolji u odnosu na druge lige. Utakmica odigrana 1.novembra 1946. godine, između Toronto Huskiesa i New York Knickerbockersa , zapisana je kao prva zvanična utakmica NBA lige.

Spajanjem liga BAA i NBL, nastaje ime National basketball association, i liga se proširuje na 17 klubova, smještenih u manjim i većim gradovima. Sljedećih godina dolazi do opadanja broja klubova, da bi 1954. godine liga brojala samo 8 klubova, što je najmanji broj u historiji.

Teška situacija, u kojoj su se klubovi nalazili, je dovela do preseljenja klubova iz manjih gradova u veće.

U periodu od 6 godina (1949-1954), Minnaepolis Lakersi, koje je predvodio centar George Mikan, osvajaju 5 NBA titula, čime pstaju prva NBA dinastija. Da bi se ubrzala igra, uvedeno je pravilo o ograničenju napada na 24 sekunde.

1956. godine u ligu dolazi Bill Russell, i sa Boston Celticsima osvaja 11 NBA titula u 13 sezona. Centar Wilt Chamberlain, dolazi u ligu 1959. godine i postaje najveća zvijezda lige u narednoj deceniji, postavljajući rekorde u statistikama poena i skokova (100 poena na jednoj utakmici).

Tokom tog perioda dolazi do novog preseljenja klubova u veće gradove i prvog proširenja lige.

1967. godine liga se suočava sa novom konkurencijom, u vidu novoosnovane košarkaške lige American basketball association (ABA). U narednom periodu,vodila se velika borba između ove dvije lige, oko dovođenja novih talenata,kao i već afirmisanih igrača i košarkaških sudija. 1976. godine dolazi do raspada ABA lige, i 4 kluba iz te lige prelaze u NBA. Time se broj klubova povećava na ukupno 22.

1979. godine uvedeno je novo pravilo, tri poena šut preuzeto iz ABA lige, u cilju oživljavanja igre. Iste godine dva nova igrača, Larry Bird i Magic Johnson dolaze u NBA, čime započinje period povečanja interesa gledalaca za ligom. Bird je predvodio Celticse do 3 titule; a Johnson Lakerse do 5.

Michael Jordan dolazi 1984. godine i slijedi novi porast interesovanja, usljed čega se, 1989. godine, liga se ponovo proširuje, sada na 27 klubova. U periodu 1991-1998. godina Jordan sa Bullsima osvaja 6 titula.

U tom peridu dolazi do globalizacije lige, i sve većeg broja neameričkih igrača koji pristižu u NBA, i imaju značajne uloge u svojim klubovima. Zbog štrajka igrača 1998. godine, početak sezone je kasnio i klubovi su odigrali 50 utakmica, umjesto 82 u regularnim sezonama.

Sezona 2006-07. započinje novom loptom, napravljenom od sintetičkih materijala, i posebnog dizajna. Ovo je prva promjena lopte u 35 godina, a tek druga u 60. Ipak, nakon mnogih pritužbi na neposlušnost lopte, od strane igrača, 1. januara 2007. godine, ponovo je u upotrebi, stara, kožna lopta.

Trenutno u ligi igra 30 klubova,a komesar lige je David Stern.

Sezona[uredi | uredi izvor]

Regularna sezona NBA lige počinje u jesen, obično krajem oktobra ili početkom novembra, a u njoj svaki klub igra 82 utakmice jednako raspoređene na domaće i gostujuće. Liga se dijeli na istočnu i zapadnu konferenciju, a svaku čini 15 klubova podijeljenih u tri divizije. Jedan klub u regularnoj sezoni četiri puta igra sa svakim protivnikom iz iste divizije, tri do četiri puta s protivnicima iz ostale dvije divizije u istoj konferenciji i po dva puta s protivnicima iz druge konferencije.

U februaru se tradicionalno održava godišnja All-Star utakmica. Prije te utakmice, navijači u SAD-u, Kanadi i širom svijeta, preko interneta biraju po pet igrača iz svake konferencije, a oni s najviše dobivenih glasova pojavljuju se u početnoj petorci utakmice. Treneri također glasaju kako bi odabrali ostalih 14 igrača koji će All-Star utakmicu započeti kao rezerve.Igrač sa najboljim učinkom tokom utakmice dobija MVP nagradu(najkorisniji igrač). Nedugo nakon All-Star utakmice igrači više ne mogu do kraja sezone mijenjati klub unutar lige.

Regularna sezona završava krajem aprila, kada započinje doigravanje (eng. playoff) u koje se uvrštava po osam najboljih klubova iz svake konferencije. U prvom krugu doigravanja klubovi su podijeljeni u četiri para, a u svakom paru isti protivnici igraju međusobne utakmice sve dok jedan od njih ne ostvari četiri pobjede kako bi se kvalifikovao u konferencijsko polufinale. Dva kluba koji u polufinalu prvi ostvare četiri pobjede ulaze u konferencijsko finale u kojem također igraju do četiri ostvarene pobjede. Pobjednici konferencijskih finala međusobno se susreću u NBA finalu, koje se održava tokom juna, a klub koji u njemu prvi ostvari četiri pobjede postaje prvakom lige.

Nagrade u NBA[uredi | uredi izvor]

Aktuelni timovi[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]