NBA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
National Basketball Association (NBA)
SportKošarka
Osnovana6. juni 1946; prije 77 godina (1946-06-06)
(kao BAA,
New York City, New York, SAD
KomesarAdam Silver
Inauguralna sezona1946/47.
Broj ekipa30
DržavaSAD (29 ekipa)
Kanada (1 ekipa)
Trenutni šampion(i)Denver Nuggets (1. titula)
Najviše titulaBoston Celtics (17)
LA Lakers (17)
TV-partner(i)
Službeni veb-sajtwww.nba.com

National Basketball Association, poznatija pod skraćenicom NBA, najjača je profesionalna košarkaška liga na svijetu i jedna od glavnih profesionalnih sportskih liga u Sjevernoj Americi. Trenutno u njoj učestvuje 29 klubova iz SAD-a i jedan iz Kanade.

Osnovana je u New Yorku 6. juna 1946. pod nazivom Basketball Association of America, skraćeno BAA.[1] Ime National Basketball Association usvojila je u jesen 1949. nakon što se udružila s konkurentskom ligom National Basketball League.

Historija[uredi | uredi izvor]

Basketball Association of America je košarkaška liga koju su 1946. osnovali vlasnici velikih sportskih dvorana. Iako je i ranije bilo pokušaja, da se osnuje profesionalna košarkaška liga, ova liga je bila prva koja je pokušavala da svoje utakmice, uglavnom odigrava u velikim dvoranama, velikih gradova. Sam kvalitet igre nije bio bolji u odnosu na druge lige. Utakmica odigrana 1. novembra 1946. između Toronto Huskiesa i New York Knickerbockersa zapisana je kao prva zvanična utakmica NBA lige.

Spajanjem liga BAA i NBL nastaje ime National Basketball Association i liga se proširuje na 17 klubova, smještenih u manjim i većim gradovima. Sljedećih godina dolazi do opadanja broja klubova da bi 1954. godine liga brojala samo osam klubova, što je najmanji broj u historiji.

Teška situacija u kojoj su se klubovi nalazili dovela je do preseljenja klubova iz manjih gradova u veće.

U periodu 1949–1954. Minneapolis Lakersi, koje je predvodio centar George Mikan, osvajaju pet NBA titula, čime pstaju prva NBA dinastija. Da bi se ubrzala igra, uvedeno je pravilo o ograničenju napada na 24 sekunde.

Godine 1956. u ligu dolazi Bill Russell i s Boston Celticsima osvaja 11 NBA titula u 13 sezona. Centar Wilt Chamberlain dolazi u ligu 1959. i postaje njena najveća zvijezda u sljedećoj deceniji, postavljajući rekorde u statistikama poena i skokova (100 poena na jednoj utakmici).

Tokom tog perioda dolazi do novog preseljenja klubova u veće gradove i prvog proširenja lige.

Godine 1967. liga se suočava s novom konkurencijom u vidu novoosnovane košarkaške lige American Basketball Association (ABA). U sljedećem periodu vodila se velika borba između ove dvije lige u vezi s dovođenjem novih talenata, kao i već afirmiranih igrača i košarkaških sudija. Godine 1976. dolazi do raspada ABA lige i četiri kluba iz te lige prelaze u NBA. Time se broj klubova povećava na 22.

Godine 1979. uvedena je trica, preuzeta iz ABA lige u cilju oživljavanja igre. Iste godine dva nova igrača, Larry Bird i Magic Johnson, dolaze u NBA, čime započinje period povečanja interesa gledalaca za ligu. Bird je predvodio Celticse do tri titule, a Johnson Lakerse do pet.

Michael Jordan dolazi 1984. i slijedi novi porast interesovanja, uslijed čega se 1989. liga ponovo proširuje, sada na 27 klubova. U periodu 1991–1998. Jordan s Bullsima osvaja šest titula, uz dvije uzastopne titule Houston Rocketsa (u periodu kad se Jordan privremeno povukao iz košarke i prebacio na bejzbol).

Tada se događa i globalizacija lige i sve veći broj neameričkih igrača pristiže u NBA i ima važne uloge u svojim klubovima. Zbog štrajka igrača 1998. početak sezone kasnio je i klubovi su odigrali 50 utakmica umjesto standardne 82.

Sezona 2006/07. počinje s novom loptom, napravljenom od sintetičkih materijala i s posebnim dizajnom. Ovo je prva promjena lopte u 35 godina, a tek druga u 60. Ipak, nakon mnogih pritužbi igrača na neposlušnost lopte, od 1. januara 2007. ponovo je u upotrebi stara, kožna lopta.

Trenutno u ligi igra 30 klubova, a komesar je Adam Silver.

Sezona[uredi | uredi izvor]

Regularna sezona NBA lige počinje u jesen, obično krajem oktobra ili početkom novembra, a u njoj svaki klub igra 82 utakmice jednako raspoređene na domaće i gostujuće. Liga se dijeli na Istočnu i Zapadnu konferenciju, a svaku čini 15 klubova podijeljenih u tri divizije. Jedan klub u regularnoj sezoni četiri puta igra sa svakim protivnikom iz iste divizije, tri do četiri puta s protivnicima iz ostale dvije divizije u istoj konferenciji i po dva puta s protivnicima iz druge konferencije.

U februaru se tradicionalno održava godišnja All-Star utakmica. Prije te utakmice navijači u SAD-u, Kanadi i širom svijeta glasanjem na internetu biraju po pet igrača iz svake konferencije, a oni s najviše glasova pojavljuju se u početnoj petorci utakmice. Treneri također glasaju kako bi odabrali ostalih 14 igrača koji će All-Star utakmicu početi kao rezerve. Igrač s najboljim učinkom tokom utakmice dobija nagradu "Najkorisniji igrač NBA All-Star utakmice". Nedugo nakon All-Star utakmice igrači više ne mogu mijenjati klub unutar lige do kraja sezone.

Regularna sezona završava krajem aprila, kad započinje doigravanje (engleski: playoff) u koje se uvrštava po osam najboljih klubova iz svake konferencije. U prvom krugu doigravanja klubovi su podijeljeni u četiri para, a u svakom paru isti protivnici igraju međusobne utakmice sve dok jedan od njih ne ostvari četiri pobjede kako bi se kvalificirao u konferencijsko polufinale. Dva kluba koja u polufinalu prva ostvare četiri pobjede ulaze u konferencijsko finale, u kojem, također, igraju do četiri pobjede. Pobjednici konferencijskih finala susreću se u NBA finalu, koje se održava tokom juna, a klub koji u njemu prvi ostvari četiri pobjede postaje prvak lige.

Nagrade u NBA[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Goldaper, Sam. "The First Game". National Basketball Association. Arhivirano s originala, 5. 7. 2012. Pristupljeno 8. 3. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]