Idi na sadržaj

Bitka kod Termopila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bitka kod Termopila je naziv za više bitaka kod strateški važnog prolaza Termopile, Grčka.

480. p. n. e.[uredi | uredi izvor]

Bitka između udruženih grčkih gradova i Perzije u toku Grčko-perzijskih ratova. U isto vrijeme vodila se i pomorska bitka kod Artemizija.

Perzijski kralj Kserks I kretao se s vojskom prema Grčkoj. Grci su udružili snage pod vodstvom spartanskog kralja Leonida I i zauzeli položaj kod klanca Termopile. Grčka vojska je iznosila oko 7,000 ljudi. Prolaz Termopile je trebalo što duže braniti dok grčki gradovi ne skupe snage za rat protiv Perzije.

Kserks I nije vjerovao da Grci namjeravaju braniti prolaz s tako malim snagama. Zato im je dao rok od pet dana da se povuku. Kada ovi to nisu učinili krenuo je u napad. Grci su prolaz branili sa 6,000 ljudi. Perzijanci su, iako s nekoliko puta većim snagama, u dva dana nekoliko puta odbijeni i imali su velike gubitke. Izgleda da su grčki hopliti imali duža koplja, za razliku od Perzijanaca koji su bili naoružani kratkim kopljima i strijelama.

Nakon kraja drugog dana, Spartanac Efijalt je prebjegao Perzijancima i rekao im za drugi prolaz kroz Termopile. Taj prolaz je branilo 1.000 Grka. Grci su za taj prolaz saznali tek prije same bitke i nisu očekivali da taj dio brane od Perzijanaca. Kada su Perzijanci napali taj dio prolaza, Grci su se nakon slabog otpora povukli. Leonid je tada zaključio da daljnja odbrana nije moguća i naredio povlačenje, 11. augusta, međutim 600 Tespijanaca pod vodstvom Demophilusa odbilo je povući se s ostatkom grčkih snaga već su ostali da zajedno s oko 300 Spartanaca, Leonidinih osobnih tjelohranitelja, i oko 800 Tebanaca, zadrže Perzijance čim duže. Sam početak borbe bio je izrazito brutalan a kada zu se grčki brojevi prorijedili Grci su se povukli na obližnji brežuljak zajedno s Tespijancima dok su se Tebanci predali. Grci su se nastavili boriti svojim kratkim mačevima (xiphos) pošto su im se polomila koplja. U jednom trenutku bitke kralj Leonid pada mrtav i manja spartanska grupa se izdvaja te vraća kraljevo tijelo. Grci se bore fanatično, a ponudu da u zamjenu za kraljevo tijelo dobiju život spremno odbijaju riječima: "Spartanac odlazi iz bitke sa štitom ili na štitu". Bitka se nastavila i činilo se da Perzijanci nikako ne mogu ubiti preostale Grke pa Kserks naređuje da ih se dokrajči strijelama.

Grčki gubici se procjenjuju na više od 2.000 mrtvih, a perzijski čak oko 20.000, no to nije pouzdano. Sigurno je da su Perzijanci imali puno veće ljudske gubitke.

Na mjestu bitke kasnije je podignut spomenik s natpisom:

Pođi, neznanče, Sparti pripovjedi:
Pali smo slušajuć što nam zapovjedi.