Bitka za Čaldiran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.

Bitka za Čaldiran se desila 23. augusta 1514. između Safavida i Osmanlija. Završena je osmanlijskom pobjedom.

Pozadina

Derviš iz Ašhebara Ismail zauzeo je najveći persijski grad Tebriz i time stvorio novu persijsku dinastiju koju je nazvao Safavidi. Na zapadu se nalazilo veliko Osmanlijsko carstvo. a vlast je 1512. godine došao Selim I zbacivši prethodno svog oca Bajazita II. Kada je Selim došao na vlast iznenada je izbila pobuna u kneževini Dulkadir koju je izazvao bio i sam šah Ismail. Nakon sto je sredio prilike u Dulkadir, Selim okuplja vojsku i kreće na Ismaila.

Početak

Nakon što je okupio vojsku Selim je krenuo na Ismaila, pošto Ismail nije smeo direktno da ulazi u sukob sa Selimom, on je koristio taktiku spržene zemlje. Kod janičara je izbilo nezadovoljstvo pa je Selim strahujući da se ne digne pobuna krenuo prema Ismailu da bi podigao moral u vojsci.

Bitka

Selimova i Ismailova vojska su se susrele kod planine Čaldirin 23 augusta u blizini Tebriza.Ismail je sa sobom vodio vojsku od 20.000 do 40.000 uglavnom naoružanim kopljima. Osmanlije su brojale oko 60.000 nauruzovani mušketom i topovima. Persijanci nisu imali mnogo iskustva o vatrenom oružju ali su vjerovali da će neće veliku ulogu imati.Persijanci su izvršili juriš na Osmanlije,dok su ih ovi dočekali topovskom paljbom a poslije i musketama.Šah Ismail i njegova vojska krenuli su u beg povlačeći se ka istoku.Ovo je bila jedna velika pobjeda Osmanlija,što je Selimu podiglo ugled medju ljudima.Turci su imali 2000 mrtvih dok su Persijanci imali blizu 20000 mrtvih.

Posle bitke

Posle bitke Osmanlije su zauzeli safavidsku prijestolnicu Tebriz gde se Selim uselio u šahovu palaču. Nezadovoljna vojska je prisilila Selima da se povuče vojsku iz Persije,sto je iskoristio Ismail da se ponovo vrati u Tebriz.Neki današnji istoričari vjeruju da nije bili pobune medju janičarima da bi došlo do osmanskog osvajanje Persije.

Posledice

Posledice bitke kod Čaldirana je bilo to da su Osmanlije sprečile širenje Safavida i time potvrdili svoju moć nad Bliskim istokom.Takodjer Turci su postali zaštitnici sunitskog naroda u Mesopotamiji dok su šiti ostali kao sekta u Persiji. Šah Ismail je naredio da da šiti petkom kunu kalifa Omera jer je sprečile Aliju da dodje na vlast.Ismail je vladao do 1524.godine Persijom nakon čeka je umro a vlast je prešla na njegovog sina Tahsmasa koji je nastavio sukob sa Osmanlijama što je kulminiralo velikim persijskim gubicima.