Idi na sadržaj

Bovidae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bovidae
Bison bison
Bison bison
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedArtiodactyla
PorodicaBovidae
Potporodice
Bovinae

Cephalophinae
Hippotraginae
Antilopinae
Caprinae
Reduncinae
Aepycerotinae
Peleinae
Alcelaphinae

Pantholopinae

Bovidae ili šupljorošci su porodica sisara iz reda Artiodactyla. Ova je porodica široko rasporostranjena, i izvorna je na svim kontinentima, izuzev Južne Amerike, Okeanije i Antarktike. Porodica bovida je veoma raznolika. U ovu porodicu spadaju životinje kao što su bizon, antilopa, gazela, te divlja i domesticirana goveda, ovce, koze i dr.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Najveći šupljorošci teže preko jedne tone, i visina u ramenima im je oko 2 metra, dok najmanji teže otprilike 3 kilograma i visine su domaće mačke. Neki su zbijeni i mišićavi, drugi su lagane građe, s manjim kosturom i vitkim dugim nogama. Mnoge vrste sakupljaju se u veće grupe sa složenim društvenim ustrojstvima, no druge su vrste većinom samotnjačke. Obitavaju u širokom rasponu staništa, od pustinja do tundra, od gustih tropskih šuma do visokih planina.

Većina porodice hrani se biljnom hranom. Svi šupljorošci su preživari i imaju želudac građen u četiri dijela, što im dopušta da probave hranu koja je inače veoma niske hranjive vrijednosti, poput trave, gdje se šupljorošci oslanjaju na želučane bakterije koje razgrađuju celulozu fermentacijom. Njihovi očnjaci poptuno su nestali, ili su se izmijenili i služe kao dodatni sjekutići. Svi šupljorošci su papkari, te im je papak podijeljen na dva dijela. Svi mužjaci (i velik broj ženki) imaju rogove, veličina i oblik je promjenjiv kod svih vrsta, no osnovna građa uvijek je jedinstvena koštana izbočina bez grana, prekrivena slojem keratina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]