Cliff Burton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cliff Burton
Žanrovi Thrash metal, speed metal, heavy metal
Karijera 1979 - 1986
Izdavači Megaforce, Elektra
Albumi
Master of Puppets Ride the Lightning Kill 'Em All
(1986) (1984) (1983)

Clifford Lee Burton (Castro Valley, 10. februar 1962. - Ljungby, 27. septembar 1986.) je bio američki muzičar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Cliff Burton rođen je u Castro Valleyu, California. Sa šest je godina počeo svirati klavir, a bas-gitaru sa četrnaest godina. U to je vrijeme svirao sa lokalnim bandovima.

Njegovi roditelji kažu da je Cliff između četiri i šest sati na dan usavršavao svoje vještine na basu i nakon što se priključio Metallici. Nakon što je maturirao u srednjoj školi upisao je muzički kurs u Nappa Valleyu u sjevernoj Californiji. Školski kolega mu je bio Jim Martin, bivši član banda Faith No More.

Na evropskoj "Damage Inc" turneji, Burton i Kirk Hammett su se u autobusu zafrkavali s kartama. Burton je izvukao pikov as, pa je morao spavati na Kirkovom krevetu. Burton je poginuo kad je autobus proklizio preko leda (bilo je nagađanja da je i vozač bio pijan). Autobus se oteo kontroli i skotrljao na travu. Burton je ispao kroz prozor, pao ispod autobusa i autobus ga je prikliještio. Autobus se malo podigao i pao na njega drugi put.

Nasljednici[uredi | uredi izvor]

Cliff Burton - by Fruggo.jpg

Burtona je nasljedio Jason Newsted. Newsted kaže da ga grupa nikada nije skroz prihvatila: Uvijek sam osjećao sjenu kako se nadvija nad mnom, i uvijek sam osjećao kao da nosim cipele koje su mi prevelike, uvijek kad bih se sjetio koga zamjenjujem. Cijelo se vrijeme s Metallicom osjećao kao novi dečko i James Hetfield ga je uvijek odbijao prihvatiti kao ravnopravnog Cliffu Burtonu. Jason je naposljetku napustio band.

Bob Rock je privremeno preuzeo bas dužnosti, na albumu St. Anger. Uskoro poslije je Robert Trujillo bio izabran za novog basistu. Rob Trujillo je puno bolje prihvaćen nego Jason. U dokumentarcu Some kind of Monster Kirk, Hammett komentariše: On se baš uklopio i kad sam ga vidio kako svira Whiplash, kako svira vlastitim prstima, tako je svirao samo Cliff.