Džamija u Rimu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Džamija u Rimu
Osnovne informacije
LokacijaRim
ReligijaIslam
DržavaItalija
Arhitektonski opis
Arhitekt(i)Paolo Portoghesi
Vittorio Gigliotti
Sami Mousawi
Nino Tozzo
Arhitektonski tipDžamija
Dovršeno1994.
Troškovi gradnje40 miliona
Specifikacije
Munare1
Visina munare43 m

Džamija u Rimu (italijanski: Moschea di Roma) je džamija u italijanskom glavnom gradu Rimu. Nalazi se u kvarteriju Parioli, u podnožju Monti Pariolija, sjeverno od historijskog centra Vječnog grada. Sa površinom od 30.000 m2 i kapacitetom od 12.000 vjernika[1] predstavlja najveću džamiju izvan Islamskog svijeta, Rusije i Indije[2] kao i jednu od najvećih u Evropi. Kao najveća džamija na zapadu,[3] sjedište je Italijanskog islamskog kulturnog centra (italijanski: Centro Culturale Islamico d'Italia). Službeno je otvorena i predata na upotrebu 21. juna 1995. godine.[1]

Osim što je centralno mjesto održavanja vjerskih aktivnosti, džamija pruža različite kulturne i društvene usluge koje povezuju muslimansku zajednicu. Također, u džamiji se obavlja i vjersko podučavanje, šerijatsko vjenčanje, održavaju se izložbe, konvencije i drugi bitni događaji.[1]

Izgradnja[uredi | uredi izvor]

Unutrašnjost džamije

Džamiju su zajednički osnovali princ Muhammad Hasan iz Afganistana i njegova supruga Princeza Razia, a finansirao ju Faisal[1], kralj Saudijske Arabije, poznat i kao Čuvar dvije svete džamije. Za arhitektonski dio i izgradnju džamije su zaslužni Paolo Portoghesi, Vittorio Gigliotti i Sami Mousawi.

Planiranje izgradnje džamije je trajalo više od deset godina. Rimsko gradsko vijeće je 1974. godine doniralo zemljište za buduću džamiju ali je prvi kamen temeljac položen tek 1984. godine, u prisustvu tadašnjeg predsjednika Italije Sandra Pertinija.

U italijanskom društvu, katoličkom i relativno konzervativnom, postojala su određena protivljenja izgradnji džamije. Značajan doprinos raspršavanju bojazni od izgradnje vjerskog objekta dao je papa Papa Ivan Pavao II koji se izjasnio za izgradnju džamije.

Nakon što se javnost umirila ostalo je još pitanje o visini minareta džamije i njenom uticaju na panoramu Rima. Planirana visina minareta se morala promijeniti tako da je njena konačna visina za 1 metar manja od kupole Bazilike svetog Petra.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Coppa Alessandra, La moschea di Roma di Paolo Portoghesi, Federico Motta Editore, 2003. ISBN 88-7179-375-7

Također pogkedajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "The Mosque of Rome". islamicity.org. Pristupljeno 29. 6. 2018.
  2. ^ Stefan Grundmann (1996). The Architecture of Rome. Edition Axel Menges. str. 384. ISBN 978-3930698608.
  3. ^ Maggi, Marco Casamonti ; Alessandra Coppa ; photography of Moreno (2002). The Mosque of Rome: Paolo Portoghesi. Milan: F. Motta. ISBN 88-7179-375-7.