Damin gambit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Damin gambit
a b c d e f g h
8alt= crni top alt= crni konj alt= crni lovac alt= crna kraljica alt= crni kralj alt= crni lovac alt= crni konj alt= crni top8
7alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak7
6 6
5 alt= crni pješak 5
4 alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak 4
3 3
2alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak2
1alt= bijeli top alt= bijeli konj alt= bijeli lovac alt= bijela kraljica alt= bijeli kralj alt= bijeli lovac alt= bijeli konj alt= bijeli top1
a b c d e f g h
Potezi1. d4 d5 2. c4
ECOD06 - D69

Damin gambit jedno je od često igranih otvaranja u šahu. Radi se o bijeloj ponudi žrtvovanja pješaka, a radi bržeg razvoja figura i napada na crnog.

Historija[uredi | uredi izvor]

Damin gambit jedno je od najstarijih šahovskih otvaranja. Opisao ga je španski šahist Luis Ramírez de Lucena u najstarijoj knjizi o šahu Repetición de Amores y Arte de Ajedrez con ci Iuegos de Partido, objavljenoj u Salamanci 1497. godine. Spominje se i u Getingenskom rukopisu, prvom djelu koje se u potpunosti odnosi na moderni šah.

Sve do sredine 19. vijeka nije se često igrao, jer se smatrao mirnim, zatvorenim oblikom otvaranja. Međutim, nakon partije StauntonSaint Amant 1843.[1] i Bečkog turnira[2] 1873. godine, damin gambit dobija na popularnosti koja dostiže vrhunac 1920-tih i 1930-tih godina. Naročito je značajno Svjetsko prvenstvo u šahu 1927. između CapablanceAljehina, gdje je većina partija igrana daminim gambitom [3]

Nakon Drugog svjetskog rata gubi na značaju jer raste sklonost indijskoj odbrani daminom otvaranju. Ipak, damin gambit još se uvijek često igra.

Iako se naziva i vodi pod vrstom gambita, ipak se smatra da ono zapravo nije gambit. Naime, po prihvaćanju gambita, crni ne može braniti pješaka kao što je to slučaj kod kraljevog gambita. Time se zapravo gubi osnovni smisao gambita, a to je da pokušajem obrane pješaka, crni izgubi na razvoju otvaranja figura, što bijeli koristi za ubrzani razvoj svojih figura, postizanja bolje pozicije i konačno matiranje crnog.

Oblici[uredi | uredi izvor]

U Enciklopediji šahovskih otvaranja na damin gambit se odnosi čak 63 oblika otvaranja, od D06 do D69. Osnovni potezi su:

1. d4 d5
2. c4

Osnovna ideja daminog gambita je zamjena c-pješaka, protiv nešto jačeg crnog d-pješaka, čime se postiže lagana prednost na središtu šahovske table.

Osnovne varijante[uredi | uredi izvor]

Često igrani potezi u ovom položaju su

Sporedne varijante[uredi | uredi izvor]

Rjeđe se igraju:

Razvijene varijante[uredi | uredi izvor]

Druge sporedne varijante daminog gambita, neznatno se razlikuju od osnovnih i osnovna im je razlika da se razmjena pješaka odvija u kasnijim potezima kao:

potezima bijelog 1. d4 i 2. Sf3 , a tek u trećem potezu bijeli igra 3.c4
crni može nakon 1. d4 odgovoriti sa 1. ...Sf6, a tek kasnije ...c6 i ...d5 ili ...e6 i ...d5.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Partije i rezultati turnira Staunton - Saint Amant na Chessgames.com (en)
  2. ^ Partije i rezultati turnira Bečki turnir na Chessgames.com (en)
  3. ^ Partije i rezultati turnira Svjetsko prvenstvo u šahu 1927. Capablanca - Aljehin na Chessgames.com (en)
  4. ^ Prikaz partije Karpov-Kasparov, Svjetsko prvenstvo u šahu 1984. na Chessgames.com (en)
  5. ^ Prikaz partije Capablanca-Treybal, Karlsbad 1929. na Chessgames.com (en)
  6. ^ Prikaz partije Anand-Ponomariov, Mainz 2002. na Chessgames.com (en)
  7. ^ Prikaz partije Aljehin-Colle, Pariz 1925. na Chessgames.com (en)