Derventanski različak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Derventanski različak
Centaurea derventana
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliopsida
RazredEudikotiledone
RedAsterales
PorodicaAsteraceae
PlemeCynareae
RodCentaurea
VrstaC. derventana
Vis & Pančić

Derventanski različak (lat. Centaurea derventana, Vis. & Pančić) – sinonim: C. incompta Vis. subsp. derventana (Vis. & Pančić) Dostal – je endem srednjeg Podrinja iz porodice Asteraceae ili Compositae (glavočike). Diploidna hromosomska garnitura sadrži 2n=24.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Derventanski različak je višegodisnja biljka sa zadebljalim horizon­talnim podzemnim stablom - rizomom. Stabljike su visoke oko 10–30 cm, us­pravne ili se uzdižu. Slabo su granate.

Listovi su ze­leni, hrapavi, donji lirasto-perasto podijeljeni. S svake njihove strane su 2-3 jajasta, kratko silazeća režnja. Vršni re­žanj je veći. Listovi uz stabljikeu su sjedeći, lirasti, a sa svake strane imaju 1-3 bocna, laneetasta režnja. Vrsni režanj i kod ovih je znatno veći, duguljasto zaobljen, a listovi gornjeg dijela stabljike su cjeloviti. Involu­krum je duguljasto jajolik, dužine 12–14 mm, i do 7 mm širok. Listići ovoja (involukruma) su zeleni, sa malim trouglastim smeđim spuštajućim nastavkom koji i čekinjastim tre­pljama, a sa svake strane sa po 2-3 vijugave treplje.

Cvjeta u junu. Cvjetovi su pur­purni i zrakasto rašireni. Vanjski su često bespolni i veći od centralnih. Papus je iste dužine kao i ahenije. Opisan je takson var. dobrunae K. Maly, tj. populacija istocnoj Bosni, kanjon Razdoline kod Dobruna

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Raste u pukotinama krečnjačkih stijena, u klisu­rama. Tipska je hazmofitska biljka.

Ovaj različak je endem srednjeg Podrinja, tj. Istočne Bosne i Zapadne Srbije.

Locus classicus: zapadna Sr­ bija - krečnjačke stijene uz klanac potoka Der­ventak Bajine Bašte (Visiani, R. & Pancic, J. 1864).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]