Dodir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dodir ili opip je jedno od pet ljudskih čula; proces prepoznavanja objekata pipanjem. To je složeni skup više osjetila od kojih neka imaju posebne živčane završetke u koži, mišićima i drugdje, a reaguju na raznolike podražaj i prenose primljene utiske mozgu da ih dalje preradi. Osim što predstavlja svojevrsnu dopunu vidu, okusu i mirisu, često se na njega oslanjamo da provjerimo istinitost onog što ti osjeti sugeriraju, a može i nadomjestiti neki drugi osjet (npr. Brailleovo pismo koje slijepima omogućava čitanje dodirom prstiju.).

Osjetni organi za dodir su rasprostranjeni po čitavom tijelu. Dodir je osjetljiv kako na promjenu temperature, tako i na bol. Također daje i osjećaj prostora. Osim toga djeluje kao sistem ranog upozorenja ljudskom tijelu – osjet topline i boli često govori našem mozgu da nam je tijelo u opasnosti prije nego što smo je svjesni, pa će tijelo odmah reagirati kako bi se zaštitilo. Naprimjer, brzo ćemo skloniti ruku s vruće površine da se ne opečemo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Lederman, S. J., & Klatzky, R. L. (1990). Haptic classification of common objects: Knowledge-driven exploration. Cognitive Psychology, 22, 421-459.
  • Grunwald, M. (Ed.) 2008. Human Haptic Perception - Basics and Applications. Basel/Boston/Berlin: Birkhaeuser

Verlag. ISBN 978-3-7643-7611-6

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P biology.svg Nedovršeni članak Dodir koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.