Dodir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dodir ili opip je jedno od pet ljudskih čula; proces prepoznavanja objekata pipanjem. To je složeni skup više osjetila od kojih neka imaju posebne živčane završetke u koži, mišićima i drugdje, a reaguju na raznolike podražaj i prenose primljene utiske mozgu da ih dalje preradi. Osim što predstavlja svojevrsnu dopunu vidu, okusu i mirisu, često se na njega oslanjamo da provjerimo istinitost onog što ti osjeti sugeriraju, a može i nadomjestiti neki drugi osjet (npr. Brailleovo pismo koje slijepima omogućava čitanje dodirom prstiju.).

Osjetni organi za dodir su rasprostranjeni po čitavom tijelu. Dodir je osjetljiv kako na promjenu temperature, tako i na bol. Također daje i osjećaj prostora. Osim toga djeluje kao sistem ranog upozorenja ljudskom tijelu – osjet topline i boli često govori našem mozgu da nam je tijelo u opasnosti prije nego što smo je svjesni, pa će tijelo odmah reagirati kako bi se zaštitilo. Naprimjer, brzo ćemo skloniti ruku s vruće površine da se ne opečemo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Lederman, S. J., & Klatzky, R. L. (1990). Haptic classification of common objects: Knowledge-driven exploration. Cognitive Psychology, 22, 421-459.
  • Grunwald, M. (Ed.) 2008. Human Haptic Perception - Basics and Applications. Basel/Boston/Berlin: Birkhaeuser

Verlag. ISBN 978-3-7643-7611-6

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Dodir koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.