Duhovnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Duhovnik u Katoličkoj crkvi naziv za osobu koju pojedini vjernici ili skupine vjernika imaju kao svoga duhovnog vođu.

Pojedini vjernici slobodni su u izboru svoga duhovnika kod kojega se mogu, ali i ne moraju ispovijedati. Skupine vjernika, poput pojedinih laičkih udruga obično mole biskupa ili nekog drugog crkvenog poglavara da im dodijeli duhovnika.

Crkvene ustanove namijenjene odgoju budućih svećenika i redovnika dužne su imati svoga duhovnika.

Zadatak duhovnika je da osobama koje su mu povjerene trajno pruža duhovan pogled na njihovu osobnu situaciju, te im daje savjete za daljnji duhovni život.

U Pravoslavnoj crkvi duhovnik je "svešteno lice" mirskog (svjetovnog) ili monaškog (kaluđerskog) reda, koje može obavljati određene vjerske službe i obrede. Svećenik je onaj što je uveden u red crkvenih službenika po crkvenim propisima i koji služi i vrši vjerske obrede. Pop je svjetovni svećenik. Paroh je glavni svećenik jedne crkvene općine; prvi je pravoslavni. Pastor je protestantski paroh. U ostalim religijama duhovnicima se primjerice nazivaju: imam ili hodža u islamu i rabin u židovstvu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]