Idi na sadržaj

Dvorac Kapfenstein

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dvorac Kapfenstein
Pogled na dvorac iz daljine

Dvorac Kapfenstein smješten je u istoimenoj općini u Štajerskoj, na jugoistoku Austrije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi se put spominje u jednom dokumentu 1065. Bio je pogranična utvrda protiv Mađara, a sagrađen je u 10. ili 11. stoljeću na većoj bazaltnoj stijeni. Nakon ranog rušenja od Mađara, morao je biti obnovljen. Lahko odbranjiv položaj na bazaltnoj kupi i širok pogled na ravnicu davali su mu stratešku važnost. Godine 1362. pripao je velikašima iz porodice Walsee, nakon čega je nekoliko puta mijenjao vlasnika.[1]

Znatno je proširen pod vlasništvom porodice Lengheim, koja ga je posjedovala od 1584. do 1799. Dvorcu su, između ostalog, pripadala zemljišta u Kapfensteinu, Mahrensdorfu, Gutendorfu, Windisch Kölldorfu, Neustiftu i Höflachu. Kapfenstein je bio signalna stanica za uzbunjivanje i više puta opsjedali su ga Osmanlije i kuruci, ali ga nisu mogli zauzeti. Uprkos tome, porodica Lengheim slabo je održavala dvorac, a 1916. u nekoliko faza prešao je u ruke porodice Winkler-Hermaden, koja ga od 1968. vodi kao restoran i hotel.

Ta porodica također posjeduje brojna šumska imanja i organsku vinariju. Na 40 ha ekološki se uzgaja 21 sorta vinove loze. Poljoprivreda je također pretvorena u biodinamičku privredu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kapfenstein". burgen-austria.com (jezik: njemački). Pristupljeno 13. 6. 2024.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]