Elizabeta od Bavarske (carica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elizabeta od Bavarske
Erzsebet kiralyne photo 1867.jpg
Carica Austrije; kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije
Supružnik Franjo Josip, car Austrije
Djeca Gizela Austrijska
Rudolf Austrijski
Marija Valerija Austrijska
Dinastija Wittelsbach Wappen Deutsches Reich - Königreich Bayern (Grosses).jpg
Otac Maksimilijan Josip od Bavarske
Majka Ludovika od Bavarske
Rođenje 24. decembar 1837.
Minhen
Smrt 10. septembar 1898.
Ženeva

Elizabeta Amalija Eugenija od Bavarske (njemački: Elisabeth Amalie Eugenie; 24. decembar 1837 - 10. septembar 1898), poznata pod nadimkom Sisi, je bila austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica kao supruga cara Franje Josipa.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Minhenu i bila kćerka Maksimilijana Josipa, vojvode u Bavarskoj, i princeze Ludovike od Bavarskoj, te je kao takva nosila titulu vojvotkinje u Bavarskoj. S majkom i sestrom Helenom je putovala u Austriju, gdje je Helena trebala biti predstavljena mladom austrijskom caru Franji Josipu. Franjo Josip je, međutim, izabrao Elizabetu i par je vjenčan u Beču 24. aprila 1854. godine, čime je Elizabeta postala carica i kraljica. Nova carica se teško prilagođavala strogom habsburškom dvoru.

Bračni život[uredi | uredi izvor]

Carica je ubrzo rodila dvije kćerke i sina, a nešto kasnije još jednu kćerku. Smrt njenog prvorođenčeta teško je pogodila Elizabetu. Godine 1860. razboljela se i napustila Beč, te putovala Madeira ostrvima. Elizabeta nije učestvovala u odgoju i obrazovanu svoje djece, koja su bila prepuštena nani Sofiji, Elizabetinoj svekrvi. Nakon rođenja četvrtog djeteta odnos cara i carice se počeo hladiti, a Elizabeta je nastavila putovati Evropom i vrlo rijetko viđati svoju porodicu. Većinu svoga vremena provodila je u uljepšavanju i čuvanju svoje ljepote po kojoj je ostala poznata. Zbog čestog odsustvovanja iz Beča i rijetkog viđanja supruga koji ju je varao s glumicom Katharinom Schratt, bila je povezivana sa nizom muškaraca koji su bili smatrani njenim ljubavnicima. Elizabeta je uživala u pisanju i čitanju poezije, te učenju grčkog jezika.

Godine 1889. izgubila je još jedno dijete, jedinog sina Rudolfa, koji je život okončao samoubistvom.

Atentat[uredi | uredi izvor]

Dana 10. septembra 1898. godine u Ženevi u Švicarskoj, šezdesetogodišnju caricu je u srce turpijom ubo mladi anarhist po imenu Luigi Lucheni. Carica je bila u šetnji sa svojom pratnjom koja nije bila svjesna ozbiljnosti situacije sve dok carici nije bio skinut korzet koji je sprječavao krvarenje, a nakon skidanja korzeta carica je iskrvarila. Sahranjena je u Carskoj kripti u Beču.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]