Energija raspada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Energija raspada je energija koja se otpušta pri radioaktivnom raspadu. Radioaktivni raspad je proces pri kojem nestabilni atomski nuklidi gube energiju putem emitiranja ionizirajućih čestica i radijacijom. Ovaj raspad ili gubitak energije rezultira da se atom jedne vrste, koji se naziva roditeljski nuklid, transformira u atom druge vrste, zvani kćerka nuklid.

Izračun raspada[uredi | uredi izvor]

Razlika u energijama između reaktanata se često označava kao Q:


Energija raspada se obično izražava u jedinicama energije MeV (mega elektronvolt) ili KeV (hiljada elektronvolta).

Vrste radioaktivnog raspada uključuju

Energija raspada je razlika u masama dm između roditeljskih i kćerinskih atoma i čestica. Jednaka je energiji radijacije E. Ako je A radioaktivna aktivnost, npr. broj atoma koji se transformiraju u jedinici vremena, M molarna masa, slijedi da je snaga radijacije W jednaka: ili

Primjer: 60Co se raspada na 60Ni. Razlika u masama dm je 0.003u. Energija radijacije je otprilike 2,8 MeV. Molarna masa je 59,93. Poluvrijeme T od 5,7 godina odgovara aktivnosti A=(N*(-ln(2)))/T, gdje je N broj atoma po molu. Po tom izračunu, snaga radijacije za 60Co je 17.9 W/g.

Snaga radijacije izražena u W/g za neke izotope:

60Co: 17.9
238Pu: 0.57
137Cs: 0.6
241Am: 0.1
210Po: 140 (T=136 dana)
90Sr: 0.9

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]