Envera Selimović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Envera Selimović
EnveraSelimovic.jpg

Envera Selimović je bosanskohercegovačka novinarka. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Po završetku studija radila je kao novinar-volonter na Televiziji Sarajevo. Nakon toga se zaposlila na Radiju 202, a zatim na prvom programu Radija Sarajevo.

1992. godine, vratila se na televiziju i skoro tri godine radila kao urednica i voditeljica centralne informativno-političke emisije - dnevnika. Od kraja 1994 godine, radila je kao šef dopisništva Televizije BiH u New Yorku i Washingtonu.

Kao stipendista američke vlade magistrirala je međunarodnu politiku na The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies - SAIS (Visoka škola za međunarodne odnose) na Johns Hopkins University u Washingtonu.

U Sarajevo se vratila krajem 1999. godine, gdje je više od tri godine na Televiziji Bosne i Hercegovine radila emisiju pod nazivom Intervju, koja je ostala zapamćena po ekskluzivnim i veoma oštrim intervjuima sa tadašnjim najpoznatijim državnicima iz zemlje, regiona, ali i cijelog svijeta. U emisiji je također ugostila brojne prominentne intelektualce i filozofe.

U martu 2003. godine odlazi u Tbilisi da obavlja posao glasnogovornice Misije Ujedinjenih nacija u Gruziji. Tu je ostala do oktobra 2006 godine, kada biva upućena na novu dužnost u Baku, gdje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Annan, imenovao za predstavnicu Odjela za informiranje u uredu UN-a u Azerbejdžanu (UN DPI Azerbaijan).

Proglašena je najboljom bh. novinarkom 2001 godine.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]