Envera Selimović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Envera Selimović je bosanskohercegovačka novinarka. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Po završetku studija radila je kao novinar-volonter na Televiziji Sarajevo. Nakon toga se zaposlila na Radiju 202, a zatim na prvom programu Radija Sarajevo.

1992. godine, vratila se na televiziju i skoro tri godine radila kao urednica i voditeljica centralne informativno-političke emisije - dnevnika. Od kraja 1994 godine, radila je kao šef dopisništva Televizije BiH u New Yorku i Washingtonu.

Kao stipendista američke vlade magistrirala je međunarodnu politiku na The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies - SAIS (Visoka škola za međunarodne odnose) na Johns Hopkins University u Washingtonu.

U Sarajevo se vratila krajem 1999. godine, gdje je više od tri godine na Televiziji Bosne i Hercegovine radila emisiju pod nazivom Intervju, koja je ostala zapamćena po ekskluzivnim i veoma oštrim intervjuima sa tadašnjim najpoznatijim državnicima iz zemlje, regiona, ali i cijelog svijeta. U emisiji je također ugostila brojne prominentne intelektualce i filozofe.

U martu 2003. godine odlazi u Tbilisi da obavlja posao glasnogovornice Misije Ujedinjenih nacija u Gruziji. Tu je ostala do oktobra 2006 godine, kada biva upućena na novu dužnost u Baku, gdje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Annan, imenovao za predstavnicu Odjela za informiranje u uredu UN-a u Azerbejdžanu (UN DPI Azerbaijan Arhivirano 9. 5. 2008. na Wayback Machine).

Proglašena je najboljom bh. novinarkom 2001 godine.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]