Epizodni likovi u "CSI: NY-u"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glavni članak: CSI: NY
 • Dr. Peyton Driscoll (Claire Forlani) (sezone 3, 4, 6-danas) pridružila se timu na početku 3. sezone došavši iz Londona. Ona je patologinja, a u 3. sezoni bila je u vezi s Macom. Prethodno se upoznala sa Hawkesom dok je on još radio kao patolog. U epizodi Murder Sings the Blues osjećala se krivom kad joj je slučajno izletjelo pred Macom da je Hawkes poznavao žrtvu, nakon čega je Hawkes bio ukoren i izbačen iz slučaja. U What Schemes May Come napala su je dvojica muškaraca u mrtvačnici koji su ukrali jedno od tijela koje je pomagala transportirati. Kasnije ona i Mac odlaze u London kako bi Mac upoznao njenu porodicu. U 4. sezoni vratila se u London zastalno, ostavivši Macu oproštajno pismo. Međutim, pojavila se opet u finalu 6. sezone.
 • Haylen Becall (Sarah Carter) (sezona 6-danas) radi kao čistačica mjesta zločina, a oduvijek je željela raditi u kriminalističkom laboratoriju, još od djetinjstva kad joj je susjed otrovao mačku. Unatoč odluci o neprimanju novih radnika zbog smanjivanja budžeta, dobila je grant od njujorške policije i zaposlila se honorarno kao laboratorijski tehničar početnog stepena. Adam se nakon toga počinje pribojavati da bi ga ona na kraju mogla zamijeniti. Međutim, kasnije ju je zaposlio FBI.
 • Terrance Davis (Nelly) (sezona 5-danas) bivši je član bande koji je postao Flackov povjerljivi doušnik. Flack je koristio njegove usluge više puta prije nego što ga je i službeno unajmio kao doušnika nakon smrti det. Angell. Njena smrt odvela je Flacka u alkoholizam i kad se jednom pijan potukao s nekim kriminalcima u metrou, pojavio se Terrance i spasio mu život. Terrance ga je zatim odveo Macu da mu pronađu pomoć (Cuckoo's Nest).
 • Samantha Flack (Kathleen Munroe) (sezona 4-danas) problematična je Flackova sestra koja često završi umiješana u ilegalne aktivnosti i također ima problema s alkoholizmom. Flack se mnogo puta pokušao povezati s njom, ali ga ona uvijek tjera od sebe.
 • Brigham Sinclair (Mykelti Williamson) (sezona 3-danas) šef je svih detektiva. Prvi se put pojavio u epizodi Cold Reveal gdje je zajedno sa Gerrardom vodio unutrašnju istragu protiv Maca jer je Mac, navodno, bacio serijskog ubicu Claya Dobsona s vrha zgrade.
 • Reed Garrett (Kyle Gallner) (sezona 3-danas) sin je Macove pokojne žene Claire. Dala ga je na usvajanje prije nego što se upoznala s Macom. Ispočetka je Reed pogrešno vjerovao da je Stella zapravo Claire, primijetivši Macovo i Stellino blisko prijateljstvo. Nakon što je saznao istinu, Reed je oklijevao da se poveže s Macom, jer on nije njegov biološki otac. Ipak, on zna da jedino od Maca može saznati više o svojoj majci. U epizodi Sweet 16 Mac posjećuje Reeda za Dan zahvalnosti i ostavlja mu neke Claireine fotografije. Još su se više povezali tokom epizode Some Buried Bones, u kojoj je ubijen Reedov kolega s fakulteta, a sâm Reed napadnut. Reed je saznao da tijelo njegove majke nikad nije nađeno u ruševinama WTC-a. Tokom 4. sezone Reed postaje zainteresiran za novinarstvo, što ga dovodi u sukob s Macom kad pokušava pratiti slučaj taksista-ubice. Na kraju epizode Personal Foul Reed, ne znajući, sjeda u ubicin taksi ali ga vozač ne ubija - umjesto toga mu daje informacije o "taksistu-ubici" da ih Reed objavi na svom blogu. U epizodi Taxi ubica otima Reeda, želeći ga koristiti za slanje vlastitih poruka javnosti. Međutim, Reed u tekstu lukavo ostavlja tragove pomoću kojih su ga Mac i ekipa kasnije pronašli i spasili, iako mu je ubica prerezao grlo. Kasnije vidimo Maca kako izvodi Reeda iz bolnice i poziva taksi. Reed se vratio u epizodi iz 6. sezone Pot of Gold, u kojoj od Maca traži pomoć da uvjeri kolegu novinara da objavi inkriminirajući dokaz koji se odnosi na prevaru sa zlatom. Ipak, zbog događaja s taksistom-ubicom i psihološke traume koju je preživio, Reed je mnogo manje agresivan u lovu na vijesti nego prije.
 • Shane Casey (Edward Furlong) (sezone 3, 6-danas) mladić je koji se upetljao u slučaj u kojem serijski ubica koristi kodove i priče otisnute na seriji modernih majica kao inspiraciju za svoja grozna ubistva. Shane "na nišanu" ima Hawkesa i tužioce koji su njegovog brata Iana strpali u zatvor zbog zločina koji on, po Shaneovom mišljenju, nije počinio. Na dan izricanja presude Ian se objesio. Predstavljen u 4. epizodi 3. sezone Hung Out to Dry, Casey se zatim pojavljuje u Raising Shane, u kojoj Hawkesu namješta pljačku i ubistvo, govoreći da će predati dokaze koji Hawkesa oslobađaju sumnje ako tim dokaže da je njegov brat nevin. Zahtijeva da nasamo razgovara s Dannyjem i tokom tog razgovora Danny iznosi dokaz da je Ian zaista kriv za zločin zbog kojeg je uhapšen. Potpuno shrvan, Shane je ubrzo uhapšen zbog ubistva čovjeka kojem je platio da glumi Hawkesa. Otisak njegovog prsta pronađen je u epizodi iz 6. sezone Flag on the Play na pločicama za pse u vlasništvu Dannyjevog djeda. U epizodi Redemptio Casey priprema plan za bijeg iz zatvora, prisiljavajući čuvara da radi za njega i koristeći set policijskih uniformi, te Dannyjevu značku kako bi sve prevario i pobjegao. Iako Hawkes otkriva ovaj plan tokom posjete osuđeniku na smrt, nije u mogućnosti spriječiti Caseya da pobjegne iz zatvora za vrijeme pobune. U Vacation Getaway Casey ulazi u trag Dannyju (koji je sad oženjen i ima kćerku) u Amagansettu, New York. Držeći Dannyja na nišanu u svjetioniku, Casey biva zaslijepljen kad Obalska straža daljinski aktivira svjetlo. Nakon kratke borbe, Danny ga izbacuje kroz prozor svjetionika i Casey, iako ga Danny pokuša spasiti, gine nakon pada (bar je tako pretpostavljeno). Međutim, Casey je ostao živ te je otišao u Dannyjevu kuću; epizoda završava prizorom u kojem Casey drži Dannyjevu kćerku Lucy u jednoj, a pištolj u drugoj ruci. Kadar se zamračuje i začuje se zvuk pucnja prije odjavne špice.

Bivši epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

 • Kendall Novak (Bess Wohl) (sezona 4) tehničarka je u laboratoriju. Ima blizak odnos s Adamom.
 • Jordan Gates (Jessalyn Gilsig) (sezona 4) gradonačelnikova je koordinatorica za krivično pravosuđe. Njena finansijska sredstva pomogla su obnovu laboratorija nakon što ga je uništila eksplozija bombe u epizodi Snow Day. U dobrim je odnosima s Macom još otkad je spriječio njenog bivšeg muža (koji ju je zlostavljao) da je uhodi (DOA for a Day). Ipak, njen muž unajmio je iskusnog serijskog ubicu, poznatog samo kao Serijski ubica X, da je ubije, ali su ga Mac i ekipa uspjeli spriječiti (ista epizoda).
 • Rikki Sandoval (Jacqueline Piñol) (sezona 4) Dannyjeva je prva susjeda. Danny se, zapravo, bolje poznavao s njenim sinom Rubenom nego s njom, i bio mu je neka vrsta "velikog brata". Na dan kad ga je Danny odveo u crkvu da mu blagoslove bicikl, naletjeli su na pljačku prodavnice i Ruben je ubijen u unaksrsnoj vatri (epizoda Child's Play). Pokušavajući umiriti grižnju savjesti, Danny je počeo vezu s Rikki, dovodeći u veliku opasnost već postojeću vezu s Lindsay. Iako Lindsay nikad nije spomenula ili implicirala da je znala za to, Danny je vjerovao da je Lindsay zaista znala. Rikki je odlučila napustiti New York i krenuti ispočetka, složivši se s Dannyjem da je njihova afera bila greška (Personal Foul).
 • Quinn Shelby (Kristen Dalton) (sezona 4) kriminalistica je iz jednog od laboratorija u New Jerseyu. Prije nekoliko godina bila je zainteresirana za Maca, ali nikad ništa nije pokušala zbog Macovog braka s Claire.
 • Andrew "Drew" Bedford (Kerr Smith) (sezona 4) bogati je i šarmantni čovjek koji je upoznao Stellu dok je radila na slučaju s antičkim novčićima (The Deep). Nastavio ju je pratiti i činilo se da želi početi vezu s njom; često ju je pratio gdje god bi otišla i slao joj neobične poklone. Unatoč njegovoj upornosti, Stellu nije zanimala veza s njim. Kasnije se ispostavilo da je Drew brat Macovog prijatelja iz djetinjstva i da se pokušavao približiti Stelli samo kako bi imao pristup do Maca. Drew je imao Maca "na zubu" jer je Mac bio previše uplašen da intervenira prilikom sukoba u kojem je smrtno stradao Drewov brat. Drew je počeo nazivati Maca u 03.33. svakog jutra i ostavljati pedantno planirane tragove koji su Maca na kraju odveli u Chicago, gdje je "natjeran" da ponovo posjeti mjesto tragedije (The Thing About Heroes). Nakon što je oteo Maca i pokušao pomoću zamki ubiti i njega i svakog ko ga pokuša spasiti, Drew je uhapšen, a Mac spašen.
 • Inspektor Stanton Gerrard (Carmen Argenziano) (sezone 3, 4) grubi je policajac koji ne podnosi besmislice. Promoviran je u glavnog inspektora i ponekad koristi svoj položaj da se umiješa u Macove istrage i/ili zastraši Maca i njegov tim (epizode A Daze of Wine and Roaches i Past Imperfect). U epizodi Admissions ubio je sumnjivca koji je priznao da je silovao njegovu 17-ogodišnju kćerku.
 • Dr. Marty Pino (Jonah Lotan) (sezone 2, 5) pojavio se u 3 epizode (Trapped, Super Men i Run Silent, Run Deep) kao patolog u noćnoj smjeni. Najpoznatiji je po dresu New York Giantsa koji nosi ispod mantila. Bio je duboko zaglavio u kockanje i nakupio je značajne dugove. Njegov kolega i šef, dr. Sid Hammerback, nagovorio ga je da se oženi tadašnjom djevojkom Anabel, koja je na vjenčanju zahvalila Sidu. Ipak, dugovi su ga savladali i Sid je bio prisiljen da ga otpusti nakon što je uhvaćen u krivotvorenju potvrda o prekovremenom radu. U Point of No Return Anabel je pronađena mrtva, ustrijeljena u glavu. Istraga je odvela do sheme za prodaju droge koju je vodio Pino proizvodeći heroin iz krvi ovisnika koji su umrli od predoziranja. U talačkoj situaciji Pino se na kraju predao nakon što su ga nagovorili Hawkes i Sid i uhapšen je zbog krijumčarenja droge.
 • Frankie Mala (Ed Quinn) (sezona 2) bio je kipar i kolekcionar umjetnina, te Stellin momak. Stella je jednom slučajno otkrila da ih je snimao u privatnim situacijama i postavio snimke na internet, pa je prekinula vezu (Run Silent, Run Deep). Frankie ju je onda počeo uhoditi, provalivši i u njen stan. Svezao ju je i namjeravao ubiti, ali se Stella uspjela osloboditi i bila je prisiljena ubiti ga u samoodbrani (All Access).
 • Zack Shannon (David Julian Hirsh) (sezona 2) bio je tehničar u laboratoriji za tragove.
 • Dr. Evan Zao (Ron Yuan) (sezona 2) trebao je zamijeniti Hawkesa kad je on prešao iz mrtvačnice na terenski rad, ali se pojavio samo u prve 4. epizode 2. sezone.
 • Jane Parsons (Sonya Walger) (sezone 1, 2) bila je šefica DNK-laboratorije.
 • Det. Kaile Maka (Kelly Hu) (sezone 1, 2) ponekad se priključivala CSI-timu u istragama. U prvom pojavljivanju upravo se vratila na dužnost nakon što je bila ranjena u ruku, tvrdeći da "još uvijek aktivira detektore za metal" (Tri-Borough).
 • Leonard Giles (J. Grant Albrecht) (sezona 1) bio je šef tehničke laboratorije i bivši trkač, a sada paraliziran od struka nadolje.
 • Chad Willingham (Chad Lindberg) (sezona 1) bio je laboratorijski tehničar.