Evropski put E6

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Evropski put E6
Osnovni podaci
Dužina3.140 km km
Dionica
PočetakTrelleborg (Švedska)
KrajKirkenes (Norveška)
Lokacija
Države Švedska
Norveška

E6 je oznaka za glavni put pravca sjever-jug u Norveškoj, te na zapadnoj obali Švedske, koji se proteže od južnog vrha Švedske, kod Trelleborga, prema unutrašnjosti Norveške, skoro kroz cijelu državu sjeverno do Finnmarka. Put završava blizu norveške granice sa Rusijom. Dužina puta iznosi 3.140 km.

Ovaj put nosio je oznaku E 6 u starom "E" sistemu puteva prije 1985. godine, i nekada se protezao sve do Rima. Zatim mu je dodijeljen broj E 47 (ali nije postavljena signalizacija) u ovom sistemu na većini skandinavijskog dijela, te E 6 samo na najsjevernijem dijelu dužine 460 (od Olderfjorda u Porsanger). Nakon političkih pregovora, cijeli skandinavijski dio dobio je oznaku E 6 u novom sistemu, koji je u Skandinaviji uveden 1992. godine.

E6 prolazi kroz slijedeće gradove i mjesta: Trelleborg, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Svinesund, Sarpsborg, Oslo, Hamar, Lillehammer, Dombås, Oppdal, Melhus, Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Grong, Mosjøen, Mo i Rana, Saltdal, Fauske, zatim do Hamarøya sa trajektom iz Bognesa do Skarbergeta, a zatim prolazi kroz Narvik, Setermoen, Nordkjosbotn, Skibotn, Alta, Olderfjord, Lakselv, Karasjok, Varangerbotn i Kirkenes.

Put E6 je autoput sa dvije trake u jednom smijeru na dionici od Trelleborga do sjeverno od Uddevalla, kao i na većini dionica od Uddevalla do Gardermoena sjeverno od Osla. Prema planovima, do 2013. godine trebao bi biti autoput cijelom dužinom od Trelleborga do Hamara, što je dužine oko 710 km. Ostatak je obični put, obično 6-8 m širok, osim kada prolazi kroz gradove, kao što je Trondheim. Neki dijelo na krajnjem sjeveru Norveške su široki manje od 6 m, što predstavlja problem u mimoilaženju širokih vozila. Također, put je veoma krivudav, najmanje na sjevernoj polovini, sjeverno od Trondheima. Put E 6 prolazi preko golih planinskih prevoja na nekoliko mjesta u Norveškoj. U zimskim uslovima, vremenski uslovi mogu biti tako oštri, da se put ponekad mora privremeno zatvoriti.

Galerija[uredi | uredi izvor]