Idi na sadržaj

Evropski put E67

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
U Poljskoj

Evropski put E67 je autoput koji ide od Praga u Češkoj do Helsinkija u Finskoj, a preko teritorija Poljske, Kaunas (Litvanija), Riga (Latvija) i Talina (Estonija).

Poznat je pod nazivom Via Baltica između Varšave i Talina, ukupne dužine od 670 km. Najvažnija je cestovna veza između Baltičkih država. Posljednja dionica, između Talina i Helsinkija prelazi se trajektom (sa oko 20 prelazaka u oba pravca svaki dan).

Put je većinom obična saobraćajnica, ali se planira njegovo proširenje i pretvaranje u autoput. Via Balticaje privukla pažnju kritičara u 2007. godini, pošto je novi autoput trebao prolaziti kroz nekoliko vrijednih prirodnih lokacija u Poljskoj. Najkontraverzinija je zaobilaznica za grad Augustov, koja bi prolazila kroz močvarno područije doline Rospuda, posljednje takve u Evropi, površine zaštićene zakonom Evropske unije kao dio Evropske mreže Natura 2000. U julu 2007. godine, poljski premijer, Jaroslaw Kaczynski zaustavio je radove na zaobilaznici nakon što je Evropska komisija to zahtijevala.[1] Poljski ministar okoliša Jan Szyszko je bio za izgradnju puta, uprkos tome što je 28. februara 2007. godine primio upozorenje od Evropske komisije da će Poljska biti kažnjena ako nastavi sa izgradnjom puta. Predložena je izgradnja drugog i jeftinijeg puta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Evropski put E67 koji govori o evropskim putevima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.