Evropski put E1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Evropski put E1

Evropski put E 01 (danas poznat, jednostavno, kao E 1) predstavlja seriju puteva u Evropi,[1][2] dio međunarodne mreže E-puteva Ujedinjenih nacija,[3] koji se proteže od Larne, Sjeverna Irska do Seville, Španija. Na ovom putu postoji morski prijelaz između luke Rosslare, u Irske, i A Coruñae, ali bez trajektnih usluga. Put, također, prolazi kroz Portugal – pored grada Porto, kroz glavni grad, Lisbon, te južno prema Algarveu, prolazeći pored Faroa prije prelaska španske granice zapadno od Huelvae.

Sjeverna Irska[uredi | uredi izvor]

Kao i svi ostali E-putevi u Ujedinjenom Kraljevstvu, E 1 nije označen u Sjevernoj Irskoj. Put počinje u Larneu, Grofovija Antrim kao A8. Kratka dionica puta A8 kod Newtownabbeya vozi se po propisima koji važe za autoputeve, a označena je kao autoput A8(M). Ovaj autoput spaja mnogo duži autoput M2 sa Belfastom. U Belfastu, put postaje Westlink, autoput koji se nadovezuje na autoput M1. A1 napušta autoput blizu Lisburna, te nastavlja južno, na nekim mjestima kao obični put sa dvije trake, te kao standardni autoput, sve dok posljednje dionice autoputa koja počinje nakon Newrya. Ovaj put vodi preko granice do Irske.

Irska[uredi | uredi izvor]

Put nastavlja kroz teritoriju Irske kao N1, kojim se od Ballymascanlana u, Grofovija Louth, pa nadalje, vozi po propisima koji važe za autoputeve, a označen je kao autoput M1. Put slijedi M1 južno do Dublina, gdje se, u sjevernim pregrađima, sastavlja sa Dublinovim prstenastima putem, autoputem M50. Put slijedi M50 kroz vanjska predgrađa Dublina sve dok se ne spoji sa kratkim autoput M11 blizu Shankilla. M11 nastavlja kao autoput, N11, južno od Braya, Grofovija Wicklow. Ova dionica prolazi kroz prirodni rezervat "Glen of the Downs". Između Rathnewa i Arklowa u Grofoviji Wicklow, put ide južno od Goreya, Grofovija Wexford. Ostatak puta prolazi kroz nekoliko gradova i sela. N11 nastavlja prema Wexfordu, gdje se na raskršću izvan grada spaja sa Put N25 (Irska)putem N25 od Corka. Put slijedi N25 d njegovog konačnog odredišta u Irskoj - Evroluka Rosslare.

E 1, kao i svi ostali E-putevi, nije označen u Republici Irskoj sve do 2007. godine. Dionica, kojom se zaobilazi Gorey, otvorena je 2007. godine, je prva dionica u Irskoj koja je nosila oznaku "E 01", iako se broj rute pojavljivao samo na znakovima za potvrdu rute - te ni na jednoj drugoj oznaci smijera - na zaobilaznici, te je najčešće malog oblika. Broj je dodat većini znakova za potvrdu rute ma autoputu M1 u julu 2008. godine, te se postepeno dodaju i na putu N11.

Španija[uredi | uredi izvor]

E1 ima dvije dionice u Španiji. Sjeverne dionica se proteže između A Coruñae i Tuia na portugalskoj granici. Put slijedi autoput AP-9, te prolazi kroz gradove A Coruña, Santiago de Compostela, Pontevedra i Vigo. Granica je na rijeci Rio Minho, kod grada Tui.

Portugal[uredi | uredi izvor]

U Portugalu, trasa se sastoji od slijedećih dionica, uvijek kao autoput (zvan auto-estrada u portugalskom jeziku):

Španija[uredi | uredi izvor]

Druga španska dionica se proteže između Ayamontea na portugalskoj granici i Seville. Put slijedi autoput A-49, te prolazi blizu grada Huelvae. Granica je na rijeci Guadiana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Travelling Europe: European Route E1". List Challenges. Pristupljeno 2023-07-15.
  2. ^ "MapAGR2007.pdf" (PDF). journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. ^ "International E road network - Alchetron, the free social encyclopedia". Alchetron.com (jezik: engleski). 2017-08-18. Pristupljeno 2023-07-15.