FG 42

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fallschirmjägergewehr 42
Upotreba
U službi1942 - 1945
Korisnici Nacistička Njemačka
RatoviDrugi svjetski rat
Opis oružja
Težina4.2 kg
Dužina945 mm
Dužina cijevi500 mm
Kalibar7.92x57 mm Mauser
Domet500 m
Spremnik municije10, 20 metaka
Brzina zrna740 m/s

FG 42 (njem. Fallschirmjägergewehr 42) je bila automatska puška, proizvedena da zadovolji potrebe Luftwaffea, odnosno da pruži falširmjegerima ekstra vatrenu moć, koja im je bila prijeko potrebna pri operisanju u malim pojedinačnim grupama. Zapravo, FG 42 je bila, kako mnogi smatraju, preteča moderne jurišne puške.

Opis[uredi | uredi izvor]

Padobranska puška Fallschirmjagergewehr 42 (FG-42) je bila jedna od najboljih oružja korištenih tokom Drugog svjetskog rata. Puška je funkcionisala na principu pozajmice barutnih gasova. Gasni cilindar je lociran ispod cijevi i sa klipom pokreće rotacioni zatvarač sa dva zabravljujuća brijega. Još neke od novina u konstrukciji koje tada konzervativni Wehrmacht ne bi nikada prihvatio bile su i položaj okvira koji se utiče sa lijeve strane, ravni kundal (tzv. ”linijska” konfiguracija puške) i diopterski nišan. Još jedna od zanimljivosti dizajna FG-42 je izuzetno zakošen pištoljski rukohvat koji je navodno tako postavljen, kako bi se omogućio da padobranci lakše dejstvuju iz vazduha dok vise pod kupolama padobrana. Kako se ovo pokazalo izuzetno neupotrebljivim i nepraktičnim, kasnijom modifikacijom pištoljski rukohvat je dobio "normalan" položaj.

Puške iz prve serije koja se označava još i kao "Model I" ili "rani model" imala je masivni metalni rebrasti oslonac za rame od presovanog lima. Prijemnik je rađen od legure čelika složenom mašinskom obradom i sa lijeve strane se uticao okvir dok je se sa desne strane nalazio otvor za izbacivanje čahura. Ovakav način prijema municije omogućio je montažu gasnog mehanizma ispod cijevi i unazad u kundak, čime se dobilo na kompaktnosti i maloj dužini puške. Pištoljski rukohvat bio je jedinica/dio za sebe i sadržao je mehanizam za okidanje i selektor vatre, rađen je od presovanog lima. Prednji podkundak rađen je od drveta sa otvorima na gornjoj strani radi hlađenja cijevi. Njegov oblik sprječavao je da ruka strijelca tokom upotrebe dođe u dodir sa vrelim djelovima puške. Kao standardna oprema tu je bio i stabilni preklopni dvonožac, koji se nalazio ispod cijevi i sklapao (prelamao) unaprijed - od prednjeg podkundaka prema ustima cijevi i skrivao bajonet u sklopljenom položaju. Na vrhu cijevi nalazio se masivan kompezator (razbijač pucnja-skrivač plamena) sa navojem za montažu tromblonskog dodatka. Prednji i zadnji nišan su bili preklopivi jer su zbog "linijskog" dizajna puške morali biti montirani dosta visoko iznad cijevi. Zadnji nišan je imao podioke za daljine od 100 do 1200 m. Oba modela FG-42 mogle su da prihvate optički nišan ZF-41 uvećanja 1,5x. Punila se metalni pravougaonim okvirima od 10 ili 20 metaka.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 12. 2010. Pristupljeno 16. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)