9 mm Parabellum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
9 x 19 mm Parabellum

9 mm Parabellum ili 9 mm Luger je jedan od standardnih kalibara za poluatomatske pištolje i automatsko oružje za blisku namjenu. Kao 9 x 19 mm je također standardni kalibar NATO pakta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na pritisak komisije za ispitivanje pištolja u fazi testiranja u kalibru 7,65 mm Parabellum za jačim kalibrom sa većom učinkovitosti, Georg Luger započinje konstrukciju metka u kalibru 9 mm Parabellum smanjivanjem čahure metka 7,65 Parabellum sa 21 mm na 19 mm i adaptacijom za zrno 9 mm. Kao odgovor proizilazi danas najčešći kalibar za poluatomatske pištolje. Dodatak parabellum, od latinske izreke Si vis pacem Parabellum ("Ako hoćeš mir, spremaj se za rat"), je do tada bila telegramska adresa instituta za oružje u kojem je Luger radio (DWM).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]