Fiat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fiat
Fiat Grande Punto - Auto Moto Show Katowice 2006.

Fiat grupacija ili Fiat S.p.A. je Italijanska finansijska i industijska grupacija, najpoznatija po proizvodnji Fiat automobila. Fiat je osnovan 1899. godine, a sjedište im je u Torinu. Ime je nastalo ko skraćenica od Fabbrica Italiana Automobili Torino, što na italijanskom jeziku znači Fabrika italijanskih automobila Torino. Na latinskom fiat znači, neka bude. Ukupna vrijednost kompanije (2005) je €46 544 miliona, a godišnja zarada €1 331 miliona.

Automobili[uredi | uredi izvor]

Fiat je najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su Panda, Punto, Stilo, Idea, Croma, Ulysse i Doblò. Danas Fiat grupacija kontroliše i druge poznate proizvođače autumobila: Lancia, Alfa Romeo, Autobianchi, Innocenti, Abarth i Maserati. Također su vlasnici Ferrarija, ali Ferrari posjeduje značajnu autonomiju. Automobili Fiat grupacije su jedanaest puta proglašavani Evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača. Radi se o sljedećim modelima:

Ostale aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Pored proizvodnje automobila grupacuja Fiat se bavi i raznim drugim aktivnostima u polju industrije i finansija. Prizvodnja je proširena na radne mašine i poljoprivredna vozila. U prošlosti su se bavili i proizvodnjom motocikla (Piaggio) i aviona.

Također se bave osiguranjima, novinskim izdavaštvom, metalurgijom, informativnom tehnologijom i drugim poslovima, kroz potpuno vlasništvo ili djelmični udio.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]