Idi na sadržaj

Maserati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maserati
Maserati Quattroporte

Maserati je proizvođač sportskih automobila, sa sjedištem u Modeni, Italija. Sadašnji vlasnik je Fiat grupacija.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Firmu su osnovala braća Maserati (Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore, Ernesto i Mario) 1914. godine u Bolonji.

1937. braća Maserati prodala su svoje udjele u firmi porodici Orsi, koja je sjedište Maseratija preselila u Modenu, gdje se i danas nalazi. Međutim, nastavili su raditi kao inženjeri još neko vrijema.

Maserati je bio vrlo uspješan u trkama pobjeđujući i njemačke automobilističke divove Auto Union i Mercedes-Benz, a 1939. i 1940. vozač Wilbur Shaw je sa Maseratijevim bolidom osvojio legendarnu trku Indianapolis 500. Tokom rata firma je napustila proizvodnju automobila kako bi izrađivala komponente za potreba italijanske vojske, ali pedesetih se vraća proizvodnji automobila i ponovno postiže brojne uspjehe u polju automobilističkog sporta. Slavni argentinski vozač Juan-Manuel Fangio godinama je vozio trke s Maseratijevim bolidima i postizao brojne pobjede uključujući i naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 1957. Te godine firma napušta trke i fokusira se na proizvodnju cestovnih automobila, a među prvima su bili modeli Sebring iz 1962., Mistral Coupé iz 1963. i Mistral Spyder predstavljen godinu dana kasnije, a 1963. predstavljena je i prva limuzina jednostavnog naziva Quattroporte (italijanski: četiri vrata).

1968. firma pada pod okrilje Citroëna koji je koristio Maseratijevu stručnost i motore za razvoj modela SM i još nekih drugih, a Maserati je u svoja vozila ugrađivao i Citroënovu tehnologiju, prvenstveno na području hidraulike. Novi modeli bili su Bora, prvi Maserati masovne proizvodnje sa središnje postavljenim motorom, te Merak i Khamsin. No, naftna kriza tokom 1970-ih, odjednom je smanjila zanimanje za rastrošne sportske automobile. 1975. godine Citroën je objavio da je Maserati bio u likvidaciji, a od propasti ga je jedva spasila podrška italijanske vlade.

1975. firmu je kupio bivši vozač utrka Alejandro de Tomaso, a novi modeli bili su Kyalami i Quattroporte III. 1980-ih Maserati napušta proizvodnj automobila sa središnje postavljenim motorima i posvećuje se proizvodnji onih s prednje postavljenim motorima i pogonom na stražnje točkove koji su bili jeftiniji od prijašnjih modela, ali su pružali odlične performanse, poput modela Biturbo. Firma je tada usko sarađivala s Chryslerom koji je imao i udio u njoj, a zajedno su proizveli i automobil Chrysler TC.

1993. firmu kupuje Fiat koji 1997. 50% udjela u njoj prodaje Ferrariju. 1998. stiže model 3200 GT koji se proizvodi do 2002. kada se Maserati vraća na američko tržište nakon petnaestak godina izbivanja s njega. 1999. Ferrari je preuzeo potpunu kontrolu nad Maseratijem, a firma je kasnije potpisala i ugovor s Volkswagenom o korištenju Audijevog pogona na sve točkove Quattro u svom još uvijek konceptnom SUV-u Kubang. 2005. Maserati je odvojen od Ferrarija i sada je ponovno u potpunom vlasništvu Fiata.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]