Fliper

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Terminator 2: Sudnji dan, fliper mašina iz 1991. koju je dizajnirao Steve Ritchie
Igra više lopti na fliperu White Water

Fliper je porodica igara u kojima se loptica ubacuje u posebno dizajnirani sto gdje se odbijajući od razne prepreke, postiže bodove bilo na putu ili kada je dođe u stanje mirovanja. U početku, fliper je bio daska načičkana ekserima zvanim 'igle' i imao je udubljenja ili džepove koji su davali bodove ako bi se lopta zaustavila u njima. Danas je fliper najčešće arkadna igra u kojoj se loptica ispaljuje u posebno dizajnirani ormarić, pogađajući različita svjetla, branike, rampe i druge mete ovisno o svom dizajnu. Cilj igre je generalno postići što više poena pogađajući ove mete i praveći razne udarce palicama prije nego što se loptica izgubi. Većina flipera koristi jednu lopticu po okretu (osim tokom posebnih faza sa više loptica), a igra se završava kada se izgubi(e) loptice iz posljednjeg okreta. Najveći proizvođači flipera su Bally Manufacturing, Gottlieb, Williams Electronics i Stern Pinball.

Historija[uredi | uredi izvor]

Predmoderni period: Razvoj vanjskih i stolnih igara s loptom[uredi | uredi izvor]

Porjeklo flipera je isprepleteno sa historijom mnogih drugih igara. Igre koje se igraju na otvorenom kotrljanjem loptica ili kamenja po travnatom terenu, kao što je boćanje, na kraju su se razvile u razne lokalne igre biljara na tlu koje se igraju udaranjem loptica štapovima i guranjem u mete, često oko prepreka. Kriket i golf su proizašli iz varijanti bilijara na tlu. Evolucija igara na otvorenom konačno je dovela do verzija igara u zatvorenom koje su se mogle igrati na stolu, kao što je bilijar, ili na tlu, kao što je kuglanje. Daljim razvojem stolne verzije ovih igara postale su preci modernog flipera.

Kasni 18. vijek: izumljen opružni lanser[uredi | uredi izvor]

U Francuskoj, tokom duge vladavine Luja XIV od 1643. do 1715., bilijarski stolovi su bili suženi, sa drvenim iglama ili kuglama na jednom kraju stola, a igrači bi gađali loptice štapom s drugog kraja, u igri inspirisanoj kuglanjem. Predugo je trajalo resetovanje igala nakon njihovog obaranja, tako da su na kraju pričvršćene za sto, a rupe u dnu stola postale su mete. Igrači su mogli odbijati loptice od igala kako bi pogodili zahtjevnije rupe. Standardizirana verzija igre na kraju je postala poznata kao bagatelle. Negdje između 1750-ih i 1770-ih, varijanta bagatele Billard japonais, ili japanski bilijar, izumljena je u zapadnoj Evropi, uprkos svom imenu. Također nazvan Stosspudel, koristio je tanke metalne igle i zamjenjen je štap na kraju stola igrača sa namotanom oprugom i klipom. Igrač bi ispucao loptice uz nagnuto polje za igru prema ciljevima za postizanje pogotka koristeći klip, spravu koja je ostala u upotrebi u fliperu do danas, a igra je također bila direktna preteća igre paćinko.

1869: opružni lanseri postaju mainstream[uredi | uredi izvor]

1869. britanski pronalazač Montague Redgrave nastanio se u Sjedinjenim Državama i proizvodio stolove za bagatele u Cincinnatiju, Ohio. Godine 1871. Redgrave je dobio američki patent br. 115,357 za njegova "Poboljšanja Bagatelle",[1] još jedno ime za opružni lanser koji je prvi put predstavljen u Billard japonais. Ploča igre se također smanjila kako bi stala na šank ili šalter. Lopte su pravljene od mermera, a kapije su postale male metalne igle. Redgraveova popularizacija opružnog lansera i inovacije u dizajnu igara priznate su kao izum flipera u njegovom modernom obliku.

1931: Uvođenje korištenja kovanica[uredi | uredi izvor]

Od 1930-ih, proizvođači su proizvodili verzije bagatela na novčiće, u ovom periodu poznate kao "mramorne igre" ili "igre s iglama". Stol je bio pod staklom i koristio je klip Montaguea Redgravea da izbaci lopticu u gornje polje za igru.[2] Godine 1931. Baffle Ball Davida Gottlieba postala je prvi hit ere koja se koristila novčićima. Igra se prodavala za 17,50 dolara, davala je pet do sedam loptica za 1 američki peni. Igra je odjeknula među ljudima koji su željeli jeftinu zabavu u vrijeme Velike depresije. Većina drogerija i kafana u SAD-u je nudila zabavu fliperima, s mnogim lokacijama koje su brzo vraćale uloženi novac. Baffle Ball je prodao preko 50.000 komada flipera i postavio Gottlieba kao prvog velikog proizvođača flipera.

1932., distributer Gottlieba Raymond Moloney shvatio je da je teško nabaviti više jedinica Baffle Ball za prodaju. U svojoj frustraciji osnovao je Lion Manufacturing kako bi proizveo igru svog dizajna, Ballyhoo, nazvanu po popularnom časopisu. Igra je postala pravi hit. Njegovo veće popje za igru i deset džepova učinili su ga izazovnijim od Baffle Ball-a, te su prodali 50.000 jedinica u 7 mjeseci.[3] Moloney je na kraju promijenio ime svoje kompanije u Bally kako bi odrazio uspjeh ove igre. Ove rane mašine bile su relativno male, mehanički jednostavne i dizajnirane da stoje na pultu ili vrhu šanka.

1933: Elektrifikacija i aktivni branici[uredi | uredi izvor]

Tridesetih godina prošlog vijeka došlo je do velikog napretka u dizajnu flipera s uvođenjem elektrifikacije. Pacific Amusements u Los Angelesu, Kalifornija, proizveo je mašinu Contact 1933. godine, koji je imao električni solenoid za izbacivanje loptice iz bonus rupe u sredini igrališta. Drugi solenoid je zvonio pri nagradi igrača. Kontaktov dizajner, Harry Williams, na kraju je osnovao vlastitu kompaniju Williams Manufacturing 1944. Drugi proizvođači su brzo slijedili primjer sa sličnim karakteristikama. Električna svjetla su ubrzo postala standard na svim fliperima, kako bi privukla igrače.

Do kraja 1932. otprilike 150 kompanija proizvodilo je flipere, većinom u Chicagu, Illinois[4], koji je od tada svjetski centar proizvodnje flipera. Konkurencija je bila jaka i do 1934. godine ostalo je samo 14 kompanija.[5]

Tokom Drugog svjetskog rata, svi glavni proizvođači igara na kovanice okrenuli su se proizvodnji za ratne napore. Neki, poput Williamsa, kupovali su stare igre od operatera, obnavljali ih, dodajući nova umjetnička djela s patriotskom temom. Na kraju rata, generacija Amerikanaca tražila je zabavu u barovima a fliper je doživio još jedno zlatno doba. Pojavila su se poboljšanja kao što su mehanizam za otkrivanje nagiba i dodjela besplatnih igara (replay).

1947: Uvođenje flipera (palice)[uredi | uredi izvor]

Gottliebov Humpty Dumpty, predstavljen 1947. godine, bila je prva igra koja je dodala palice koje kontroliše igrač kako bi se loptica duže zadržala u igri. Palica male snage zahtijevala je tri para palica oko igrališta da bi se loptica dovela do vrha igrališta. Triple Action je bila prva igra koja je imala samo dvije palice na dnu igrališta. Za razliku od modernih mašina, palice su bile okrenute prema vani. Palice su postale snažnije dodavanjem jednosmjerne struje napajanja, što je jedna od mnogih inovacije dizajnera Stevea Kordeka. Prva igra koja je imala poznati dizajn palica okrenutih prema unutra, bila je Gottliebov Just 21 objavljen u januaru 1950. Međutim, palice su bile prilično udaljene jedna od druge da bi omogućilo pucanje loptice u donjem centru igrališta. Još jedna Gottliebova igra iz 1950., Spot Bowler, bila je prva sa palicama okrenutim prema unutra.[6]

Poslijeratnom erom dominirao je Gottlieb. Dizajneri igara Wayne Neyens i Ed Krynski, sa umjetnikom Leroyom Parkerom, proizveli su igre koje kolekcionari smatraju nekim od najboljih klasičnih flipera.

1970-te: Uvođenje elektronike i digitalnih displeja[uredi | uredi izvor]

Uvođenje mikroprocesora dovelo je fliper u sferu elektronskih igara. Elektromehanički releji i koluti za bodovanje koji su pokretali igre 1950-ih i 1960-ih zamijenjeni su 1970-ih s pločama i digitalnim displejima. Prva fliper mašina koja je koristila mikroprocesor bio je Flicker, prototip koji je napravio Bally 1974. Bally je ubrzo nakon toga nastavio sa solid-state verzijom luka i strele iste godine sa mikroprocesorskom pločom koja će se koristiti u osam drugih mašina do 1978., uključujući Eight Ball, mašinu koja je držala rekord prodaje od 1977. do 1993. godine.[7] Neki vjeruju da je prvi fliper Mirco Gamesa The Spirit of '76 (1976),[8] iako je prva mainstream solid-state igra bila Williamsov Hot Tip (1977). Ova nova tehnologija dovela je do procvata Williamsa i Ballyja, koji su privukli više igrača novim igrama sa složenijim pravilima, digitalnim zvučnim efektima i govorom.

Procvat video igara 1980-ih označio je kraj ere flipera. Igraonice su zamijenile redove flipera video igrama kao što su Space Invaders iz 1978., Asteroids iz 1979., Pac-Man iz 1980. i Galaga iz 1981. godine. Oni su bili znatno profitabilniji od flipera tih dana, dok su istovremeno zahtijevali manje održavanja. Bally, Williams i Gottlieb su nastavili da proizvode flipere, a istovremeno su proizvodili video igre u mnogo većem broju. Mnoge veće kompanije su kupile ili pripojile druge kompanije. Chicago Coin je kupila porodica Stern, koja je kompaniju uvela u digitalnu eru kao Stern Enterprises, te istu zatvorila sredinom 1980-ih. Bally je napustio biznis flipera 1988. i prodao svoju imovinu Williamsu, koji je od tada koristio zaštitni znak Bally za otprilike polovinu svojih flipera.

Iako je ludnica za video igricama kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih zadala ozbiljan udarac prihodima od flipera, ona je pokrenula kreativne talente industrije. Sve uključene kompanije pokušale su da iskoriste novu SSD tehnologiju kako bi poboljšale privlačnost flipera i povratile bivše igrače koji su se u međuvremenu okrenuli ka video igrama. Dio ove kreativnosti rezultirao je značajnim napretkom u dizajnu i karakteristikama koje su i danas prisutne. Neki od njih uključuju govor, kao što je Williamsov Gorgar; rampe za kretanje lopte, kao što je Williamsov Space Shuttle; "multiball", koji se koristi u Williamsovoj igri Firepower; igre na više nivoa kao što su Gottliebova Black Hole i Williamsov Black Knight; i trepćuća svjetla za potjeru, kao što se koristi na Ballyjevom Xenonu. Iako ove nove karakteristike nisu osvojile igrače kako su se nadali proizvođači, promijenile su decenijsku percepciju igrača o fliperu.

1980te i 1990te: Fliper u digitalnom dobu[uredi | uredi izvor]

Tokom 1980-ih, proizvođači flipera su pratili napretke u tehnologiji u vrijeme dok su prolazili kroz promjene vlasništva i spajanja: Gottlieb je prodan Premier Technologies, a Bally se spojio s Williamsom. Krah video igara 1983. natjerao je proizvođače da se preusmjere na prodaju flipera. Započeo je trend flipera koji postaju sve složeniji uz korištenje više računarskih resursa, nakon video igrica. Igre u drugoj polovini decenije, kao što je High Speed, počele su da uključuju pune zvučne zapise, razrađene svjetlosne efekte i backbox animacije - radikalna promjena u odnosu na elektromehaničke igre iz prethodne decenije. Iako je fliper nastavio da se takmiči sa video igrama u igraonicama, fliper je imao vrhunsku nišu, budući da video igre tog vremena nisu mogle dobro reproducirati pravi fliper doživljaj.

Do prvih godina 1990-ih, fliper se snažno vratio i doživio nove vrhunce prodaje. Neki novi proizvođači su ušli na tržište, kao što su Capcom Pinball i Alvin G. and Company, koju je osnovao Alvin Gottlieb, sin Davida Gottlieba. Gary Stern, sin suosnivača Williamsa Sama Sterna, osnovao je Data East Pinball uz finansiranje od strane kompanije Data East Japan. Igre iz Williamsa sada su dominirale industrijom, sa komplikovanim mehaničkim uređajima, složenijim ekranom i zvučnim sistemima koji privlače nove igrače. Licenciranje popularnih filmova i ikona tog vremena postalo je glavna tema za fliper, a Bally/Williamsova Porodica Addams iz 1992. godine postigla je savremeni rekord prodaje od 20.270 mašina. Dvije godine kasnije, Williams je obilježio ovaj period sa ograničenim izdanjem od 1.000 flipera igre Addams Family Gold, sa zlatnom bojom ukrasa i ažuriranim softverom sa novim funkcijama igre. Druge zapažene popularne licence uključivale su Indiana Jones: The Pinball Adventure i Zvjezdane staze: Sljedeća generacija. Širenje tržišta u Evropi i Aziji pomoglo je oživljavanju interesa. Pat Lawlor je bio dizajner, radio je za Williams do njihovog izlaska iz industrije 1999. Otprilike godinu dana kasnije, Lawlor se vratio u industriju, osnivajući vlastitu kompaniju,[9] radeći u saradnji sa Stern Pinballom na proizvodnji novih igara.

Krajem 1990-ih došlo je do još jednog pada u industriji, sa Gottliebom, Capcomom i Alvinom G. koji su ugašeni do kraja 1996. Odjeljenje za flipere Data East kupila je Sega i postala Sega Pinball 1994. Do 1997. ostale su dvije kompanije: Sega Pinball i Williams. 1999. Sega je prodala svoju fliperu diviziju Garyju Stern-u (u to vrijeme je bio predsjednik Sega Pinball-a) koji je svoju kompaniju nazvao Stern Pinball.[10] Od tog vremena, Williams igre rijetko su prodavane u više od 4.000 jedinica. Godine 1999. Williams je pokušao da oživi prodaju sa linijom igara Pinball 2000, spajajući video ekran sa fliperom. Prijem je u početku bio dobar jer je igra Revenge from Mars prodana u više od 6.000 mašina. Sljedeća igra Pinball 2000, Star Wars Episode I, prodala je samo nešto više od 3.500 mašina. Williams je napustio biznis flipera kako bi se fokusirao na izradu opreme za igre na sreću za kazina, što je bilo isplativije. Oni su licencirali prava na reprodukciju Bally/Williams dijelova za Illinois Pinball i reprodukciju mašina u punoj veličini. Stern Pinball je ostao jedini proizvođač originalnih flipera do 2013. godine, kada je Jersey Jack Pinball počeo isporučivati igru The Wizard of Oz. Većina članova dizajnerskih timova Stern Pinballa su bivši zaposlenici Williamsa. Usred zatvaranja 1990-ih, virtuelne simulacije flipera, plasirane na kompjuterima i kućnim konzolama, postale su dovoljno visokog kvaliteta da ih ozbiljni igrači primjete: ove video verzije flipera kao što su Epic Pinball, Full Tilt! Fliper i Pro Pinball serija su postigli tržišni uspjeh i trajni interes igrača, započevši novi trend za realističnu simulaciju flipera. Ovo tržište je postojalo uglavnom nezavisno od fizičkih proizvođača flipera i oslanjalo se na originalne dizajne umjesto na licence sve do 2000-ih.

2000-te i dalje: Oživljavanje[uredi | uredi izvor]

Nakon zatvaranja većine proizvođača flipera 1990-ih, manji nezavisni proizvođači počeli su se pojavljivati početkom 2000-ih. U novembru 2005. godine, The Pinball Factory (TPF) u Melbourneu, Australija, objavila je da će proizvoditi novi fliper sa temom Crocodile Hunter pod oznakom Bally. Sa smrću Stevea Irwina, objavljeno je da je budućnost ove igre neizvjesna.[11] 2006. TPF je najavio da će reproducirati dvije popularne Williams mašine iz 1990-ih, Medieval Madness i Cactus Canyon.[12] TPF, međutim, nije bio u mogućnosti da ispuni svoja obećanja, te je u oktobru 2010. prenio svoje licence Williams Electronics Games, kao i proizvodnju i distribuciju rezervnih dijelova za flipere na Planetary Pinball Supply Inc, kalifornijskog distributera zamjenskih dijelova za fliper.[13]

2006. godine, fliper kompanija iz Ilinoisa PinBall Manufacturing Inc. proizvela je 178 reprodukcija Capcomovog Big Bang Bara za evropsko i američko tržište.[14][15]

2010. MarsaPlay u Španiji je proizveo reprodukciju Inderove originalne Canaste pod nazivom New Canasta.[16][17] Ovo je bila prva igra koja je uključivala ekran sa tečnim kristalima (LCD) u pozadini.

2013. Jersey Jack Pinball najavio je proizvodnju fliper mašine Čarobnjak iz Oza, zasnovanu na filmu iz 1939. godine. To je prva fliper mašina proizvedena u SAD-u sa velikim ekranom u boji (LCD) u kutiji,[18] prva fliper mašina sa širokim tijelom od 1994.[19] i prva nova američka fliper mašina koju je napravio neki drugi proizvođač pored Stern Pinball od 2001. godine.[20] Ovu igru pratile su igre The Hobbit[21] 2016. godine (bazirana na filmskoj seriji Hobbit), Dialed In![22] 2017. godine[23][24] (originalna tema koju je dizajnirao Pat Lawlor koja je uključivala bluetooth tehnologiju koja je omogućila okretanje kontrola sa pametnog telefona[25] i kamere ugrađene u backbox za snimanje selfija), Pirati s Kariba[26] (bazirano na serijalu filmova Pirati s Kariba) 2018. i Willy Wonka & The Chocolate Factory[27] (bazirano na filmu Willy Wonka i fabrika čokolade iz 1971.).

2013. Chicago Gaming Company je najavila stvaranje remakea Medieval Madness.[28][29][30] Kasnije je uslijedilo izdanje remakea Attack from Mars iz 2017. i Monster Bash iz 2018. U 2014., novi proizvođač flipera Spooky Pinball objavio je svoju prvu igru America's Most Haunted.[31] Uslijedilo je još nekoliko tematskih, originalnih i licenciranih naslova.

2015., novi britanski proizvođač flipera Heighway Pinball objavio je fliper sa trkačkim temama Full Throttle.[32] Igra ima LCD ekran za rezultate, informacije i animacije koji se nalaze na površini igrališta u nivou očiju igrača.[33] Igra je dizajnirana imajući na umu modularnost tako da se igralište i umjetnička djela mogu zamijeniti za buduće naslove igara. Drugi naslov Heighway Pinballa, Alien,[34] objavljen je 2017. godine[35][36] i baziran je na filmovima Alien. Zbog internih problema kompanije,[37] Heighway Pinball je prekinuo proizvodnju i zatvorio svoja vrata u aprilu 2018.[38]

2016. Dutch Pinball, sa sjedištem u Holandiji, objavila je svoju prvu igru The Big Lebowski, zasnovanu na filmu iz 1998. godine.[39]

U 2017, Multimorphic je počeo isporuku svoje platforme flipera nakon nekoliko godina razvoja.[40] Radi se o modularnom dizajnu gdje se različite igre mogu zamijeniti u kutiji. Igra također ima veliki interaktivni displej kao površinu za igralište, koji se razlikuje od svih ranijih flipera koji su tradicionalno bili napravljeni od šperploče i sa ugrađenim prozirnim plastičnim umetcima za osvetljenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Internet Pinball Machine Database: M. Redgrave Bagatelle Company '1871 Redgrave Parlor Bagatelle' Images". Ipdb.org. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  2. ^ Amazing Facts - The Indispensable Collection of True Life Facts and Feats. Sterling Publishing Company. oktobar 1991. str. 221. ISBN 978-0-884-86043-3.
  3. ^ "Ballyhoo". Scholzroland.de. 2. 4. 1932. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  4. ^ "Pinball wizard's last twist". 14. 4. 2005.
  5. ^ "Flipper Fantasy: Collecting Pinball Machines".
  6. ^ "The History of Pinball Machines". Bmigaming.com. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  7. ^ "The Internet Pinball Machine Database". www.ipdb.org.
  8. ^ "Top 8 Most Innovative Pinball Machines of All Time". Popular Mechanics. 5. 8. 2008. Pristupljeno 6. 4. 2015.
  9. ^ "Pat Lawlor Design". Pat Lawlor Design. 29. 12. 2009. Arhivirano s originala, 11. 11. 2012. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  10. ^ "Stern Pinball". Stern Pinball. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  11. ^ "Pinball News article with Steve Irwin update". Pinballnews.com. 19. 9. 2006. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  12. ^ "Pinball News article on The Pinball Factory's rereleases". Pinballnews.com. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  13. ^ "Planetary Pinball: Press Releases".
  14. ^ "Pinball News article on Big Bang Bar". Pinballnews.com. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  15. ^ "Pinball News article on Big Bang Bar update". Pinballnews.com. Pristupljeno 27. 10. 2012.
  16. ^ "Internet Pinball Machine Database: MarsaPlay 'New Canasta'". www.ipdb.org.
  17. ^ "Spain's Marsaplay Introduces Pinball Machine That Unites Classic And Modern Features - Articles - Vending Times". www.vendingtimes.com. Arhivirano s originala, 22. 4. 2010. Pristupljeno 12. 2. 2023.
  18. ^ Bradford, Harry (26. 6. 2013). "Jersey Jack Pinball CEO Explains How He's Making The Beloved Arcade Game Cool Again (VIDEO)". Huffingtonpost.com. Pristupljeno 26. 11. 2013.
  19. ^ "Top Ten Things You Should Know About Wizard of Oz Pinball | Ministry of Pinball" (jezik: nizozemski). Site.ministryofpinball.nl. Arhivirano s originala, 3. 12. 2013. Pristupljeno 26. 11. 2013.
  20. ^ Plante, Chris (28. 2. 2013). "No Place like Jersey: Inside the factory of the wizard of pinball". Polygon. Pristupljeno 26. 11. 2013.
  21. ^ "Internet Pinball Machine Database: Jersey Jack Pinball 'The Hobbit (Standard Edition)'". www.ipdb.org.
  22. ^ "Internet Pinball Machine Database: Jersey Jack Pinball 'Dialed In! (Standard Edition)'". www.ipdb.org.
  23. ^ Louis, Justin. "Jersey Jack Drops A Bomb About Their Next Pinball Game [Video]". 92.7 WOBM.
  24. ^ "Jersey Jack Unveils Pat Lawlor Game: Dialed In!". arcadeheroes.com. 13. 10. 2016. Pristupljeno 24. 2. 2019.
  25. ^ Claiborn, Samuel (10. 4. 2017). "5 Crazy High Pinball Innovations in 'Dialed In!' Pinball Machine". IGN. Pristupljeno 24. 2. 2019.
  26. ^ "Internet Pinball Machine Database: Jersey Jack Pinball 'Pirates of the Caribbean (Collector's Edition)'". www.ipdb.org.
  27. ^ "Pinball News: Willy Wonka & The Chocolate Factory reveal'". www.pinballnews.com. 13. 4. 2019.
  28. ^ "Pinball News - First and Free". www.pinballnews.com.
  29. ^ "Chicago Gaming's Medieval Madness Debut Ushers In Modern Pinball Era's Latest Sensation - Articles - Vending Times". vendingtimes.com. Arhivirano s originala, 26. 9. 2017. Pristupljeno 12. 2. 2023.
  30. ^ "MEDIEVAL MADNESS REMAKE: IN-DEPTH REVIEW". 10. 2. 2016.
  31. ^ "Internet Pinball Machine Database: Spooky Pinball LLC 'America's Most Haunted'". www.ipdb.org.
  32. ^ "Internet Pinball Machine Database: Heighway Pinball 'Full Throttle (Standard Edition)'". www.ipdb.org.
  33. ^ "Pinball News - First and Free". www.pinballnews.com.
  34. ^ "Internet Pinball Machine Database: Heighway Pinball 'Alien (Standard Edition)'". www.ipdb.org.
  35. ^ "Heighway Pinball's Alien Pinball Machine Unveiled". arcadeheroes.com. 8. 10. 2016. Pristupljeno 7. 1. 2017.
  36. ^ "Heighway Begins Shipping Alien". arcadeheroes.com. 14. 2. 2017. Pristupljeno 24. 2. 2019.
  37. ^ "Heighway Pinball Reportedly Shuttered". Replay Magazine. 2. 5. 2018. Pristupljeno 24. 2. 2019.
  38. ^ "Heighway Pinball Faces Liquidation". 26. 4. 2018. Pristupljeno 8. 5. 2018.
  39. ^ "Internet Pinball Machine Database: Dutch Pinball 'The Big Lebowski Pinball'". www.ipdb.org.
  40. ^ "Internet Pinball Machine Database: Multimorphic, Inc. 'Lexy Lightspeed Escape From Earth'". www.ipdb.org.