Flora Brovina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Flora Brovina
Rođenje (1949-09-30) 30. septembar 1949.
NacionalnostKosovska albanka
ZanimanjePjesnikinja, pedijatar i aktivistica za ženska prava

Flora Brovina (rođena 30. septembra 1949) je kosovska albanska pesnikinja, pedijatar i aktivistica za prava žena. Rođena je u općini Srbica u dolini Drenice na Kosovu, a odrasla je u Prištini, gde je išla u školu i počela da studira medicinu. Nakon završetka studija u Zagrebu, gdje je specijalizirala pedijatriju, vratila se na Kosovo i jedno vrijeme radila kao novinarka u dnevnim novinama na albanskom jeziku "Rilindja". Ubrzo nakon toga, vratila se zdravstvenoj profesiji i dugo godina radila na pedijatrijskom odeljenju "Opšte bolnice u Prištini".

Ratno vrijeme[uredi | uredi izvor]

Kako se politička situacija na Kosovu pogoršala tokom 1990-ih i izbile borbe, Brovina je vodila zdravstvenu kliniku u Prištini u kojoj je distribuirala zdravstvene informacije o različitim stvarima kao što su ujedi zmija, previjanje rana i porođaj beba. Također je koristila centar za sklonište brojne djece bez roditelja, od kojih su mnoga ostala bez roditelja tokom borbi i protjerivanja albanskog stanovništva. Ona i njene kolege su se brinuli o čak 25 djece odjednom.

20. aprila 1999. godine, tokom rata na Kosovu, Brovinu je otelo osam maskiranih srpskih paravojnih formacija iz kuće u kojoj je boravila i odvezena je automobilom na prvobitno nepoznato odredište. U zarobljeništvu u Srbiji se nalazila kada su NATO snage zauzele Prištinu, a srpske trupe se povukle iz pokrajine Kosovo. Prve vijesti o njenoj otmici pojavile su se 24. aprila 1999. godine kada je njen sin uspio kontaktirati međunarodno udruženje pisaca PEN sa hitnim apelom da se vijest o njenoj otmici objavi što je više moguće. Prebačena je u srpski zatvor u Požarevcu i u prvom mjesecu pritvora bila je podvrgnuta višesatnom ispitivanju. 9. decembra 1999. godine, na pokaznom suđenju, optužena je za "terorističke aktivnosti" po članu 136. Krivičnog zakona Jugoslavije. Provela je godinu i po u srpskim zatvorima prije nego što je puštena na slobodu kao rezultat međunarodnog pritiska.

Pisanje[uredi | uredi izvor]

Kao spisateljica, autorka je tri toma lirskih stihova. Prva zbirka, Verma emrin tim (Zovi me mojim imenom), koja sadrži 42 stiha, objavljena je u Prištini 1973. godine kada je imala samo dvadeset četiri godine. Šest godina kasnije, 1979. godine, uslijedila je zbirka Bimë e zë (Biljka i glas). Upravo se u ovoj zbirci kristaliziraju neke od glavnih tema Brovine poezije. Među njima je upadljiva sudbina žena u društvu, a posebno uloga žene kao majke, kao životvornice i hraniteljice. Tu se počinju pojavljivati porođaji, pupčana vrpca, plodna voda i dojenje, što su možda i najprisutniji simboli njenog stvaralaštva. Njena treća i poslednja zbirka originalnih stihova, pod naslovom Mat e çmat (Sa trakom kojom mjeri), objavljena je u Prištini 1995. godine. Mat e çmat se pojavila u vrijeme kada se situacija na Kosovu zaoštravala. Iako se ova treća zbirka ne može u velikoj mjeri tumačiti kao politički stihovi, u tom djelu ima mnogo pjesama koje odražavaju njenu zaokupljenost ne samo problemima i težnjama pojedinaca, već i sudbinom svog naroda, slobodom, samopouzdanjem i odlučnošću.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

1999. godine dobila je godišnju nagradu Tucholsky švedskog PEN centra, nagradu koja je dodijeljena drugim istaknutim piscima kao što su Salman Rushdie, Adam Zagajewski, Nuruddin Farah, Taslima Nasrin, Shirali Nurmuadov i Vincent Magombe. Dobitnica je i nagrade PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write od strane američkog PEN centra i Nagrade za ljudska prava Fondacije Heinrich Böll u Berlinu.

Politika[uredi | uredi izvor]

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, kandidovala se za predsednicu Kosova 2001. godine na listi Demokratske partije Kosova (PDK), iznenađujući kandidat umjesto lidera stranke Hashima Thaçija.[1] Od tada je bila poslanik u Skupštini Kosova tokom svakog njenog zakonodavnog perioda.[2][3][4][5][6][7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Presidential battle in Kosovo". CNN. 19. 11. 2001. Pristupljeno 15. 4. 2015.
  2. ^ Flora Brovina on the homepage of the Assembly of Republic of Kosovo
  3. ^ First Legislation Period (17. 11. 2001 - 23. 11. 2004)
  4. ^ Second Legislation Period (23. 11. 2004 - 12. 12. 2007)
  5. ^ Third Legislation Period (13. 12. 2007 - 3. 11. 2010)
  6. ^ Fourth Legislation Period (12. 12. 2010 - 7. 5. 2014)
  7. ^ Fifth Legislation Period (17. 7. 2014-)