Hashim Thaçi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hashim Thaçi
Hashim Thaci detail, 080718-D-9880W-015.jpg
Predsjednik Vlade Kosova
Prethodnik Agim Çeku
Rođenje 24. april 1968. (1968-04-24) (48 god.)
Srbica, SFRJ
Nacionalnost Albanac
Politička stranka Demokratska stranka Kosova
Vjera Islam

Hashim Thaçi je predsjednik vlade Kosova, predsjednik Demokratske Stranke Kosova i bivši politički vođa Oslobodilačke Vojske Kosova.

Hashim Thaçi je studirao filozofiju i historiju na Prištinskom Universitetu, a poslijediplomske studije je završio na Ciriškom Univerzitetu, na odsjeku za historiju jugoistočne Evrope i međunarodne odnose. Tokom studentskih godina Thaçi je bio jedan od lidera Nezavisne Unije studenata i prvi studentski prorektor paralelnog Univeziteta u Prištini.

Thaçi je 1993. godine u Švicarskoj pristupio političkoj emigraciji kosovskih Albanaca. Osnivač je marksističko-lenjinističke organizacije Narodni pokret Kosova za koju se vjeruje da je osnovala Oslobodilačku vojsku Kosova. Od 1993. kao pripadnik unutrašnjeg kruga OVK, Thaçi je bio zadužen za osiguravanje financijskih sredstava, nabavku oružja i organizaciju obuke.


System-users.svg Nedovršeni članak Hashim Thaçi koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.