Hashim Thaçi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hashim Thaçi
Hashim Thaci detail, 080718-D-9880W-015.jpg
Premijer Kosova
Vrijeme na vlasti
2. april 1999 – 1. februar 2000.
9. januar 2008 – 9. decembar 2014.
Prethodnik Agim Çeku
Nasljednik Isa Mustafa
Predsjednik Kosova
Vrijeme na vlasti
7. april 2016 – danas
Prethodnik Atifete Jahjaga
Rođenje (1968-04-24) 24. april 1968 (50 god)
Srbica, SFRJ
Nacionalnost Albanac
Politička stranka Demokratska stranka Kosova
Vjera Islam

Hashim Thaçi jest predsjednik Kosova, predsjednik Demokratske stranke Kosova, bivši premijer Kosova i bivši politički vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Studirao je filozofiju i historiju na Univerzitetu u Prištini, a postdiplomske studije završio je na Univerzitetu u Zürichu na Odsjeku za historiju jugoistočne Evrope i međunarodne odnose. Tokom studentskih godina bio je jedan od lidera Nezavisne unije studenata i prvi studentski prorektor paralelnog Univerziteta u Prištini.

Thaçi je 1993. u Švicarskoj pristupio političkoj emigraciji kosovskih Albanaca. Osnivač je marksističko-lenjinističke organizacije Narodni pokret Kosova, za koju se vjeruje da je osnovala OVK. Od 1993. kao pripadnik unutrašnjeg kruga OVK, bio je zadužen za osiguravanje finansijskih sredstava, nabavku oružja i organizaciju obuke.

Političke funkcije
Prethodno
Atifete Jahjaga
predsjednik Kosova
2016. -
Trenutno na položaju