Hashim Thaçi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hashim Thaçi
Hashim Thaçi, 2012.jpg
Premijer Kosova
Vrijeme na vlasti
2. april 1999 – 1. februar 2000.
9. januar 2008 – 9. decembar 2014.
Prethodnik Agim Çeku
Nasljednik Isa Mustafa
Predsjednik Kosova
Vrijeme na vlasti
7. april 2016 – danas
Prethodnik Atifete Jahjaga
Rođenje (1968-04-24) 24. april 1968 (51 god.)
Srbica, SFRJ
Nacionalnost Albanac
Politička stranka Demokratska stranka Kosova
Vjera Islam

Hashim Thaçi jest predsjednik Kosova, predsjednik Demokratske stranke Kosova, bivši premijer Kosova i bivši politički vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Studirao je filozofiju i historiju na Univerzitetu u Prištini, a postdiplomske studije završio je na Univerzitetu u Zürichu na Odsjeku za historiju jugoistočne Evrope i međunarodne odnose. Tokom studentskih godina bio je jedan od lidera Nezavisne unije studenata i prvi studentski prorektor paralelnog Univerziteta u Prištini.

Thaçi je 1993. u Švicarskoj pristupio političkoj emigraciji kosovskih Albanaca. Osnivač je marksističko-lenjinističke organizacije Narodni pokret Kosova, za koju se vjeruje da je osnovala OVK. Od 1993. kao pripadnik unutrašnjeg kruga OVK, bio je zadužen za osiguravanje finansijskih sredstava, nabavku oružja i organizaciju obuke.

Političke funkcije
Prethodno
Atifete Jahjaga
predsjednik Kosova
2016. -
Trenutno na položaju