Fregata

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Njemačka fregata klase Mecklenburg-Pommern

Fregata je naziv koji se u najširem smislu koristi za ratni brod srednje veličine. Kroz historiju se, međutim, taj naziv koristio za različite vrste brodova.

U Doba jedrenjaka je fregata predstavljala tip broda koji je veličinom bio manji od linijskog broda, a veći od korvete. Uglavnom je služio za patroliranje oceanima, borbu protiv pirata i krstarički rat protiv neprijateljske trgovačke mornarice. U 19. vijeku je nestao iz upotrebe, a zamijenila ga je krstarica.

Moderna fregata potječe od klase eskortnih razarača koja se razvila u Drugom svjetskom ratu, i kojoj je glavni zadatak bila zaštita konvoja i protivpodmornička borba. Danas su fregate osim s topovima i mitraljezima opremljene raketnim naoružanjem, a po svojoj veličini i vatrenoj moći su se približile klasičnim razaračima. U mnogim mornaricama, pogotovo onim manjim, predstavljaju kapitalne brodove.