Giovanni Battista Tiepolo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giovanni Battista Tiepolo
Tiepolo, Giovanni Battista - Fresken Treppenhaus des Würzburger Residenzschlosses, Szenen zur Apotheose des Fürstbischofs, Detail Giovanni Battista Tiepolo - 1750-1753.jpg
Rođenje 5. mart 1696
Venecija, Italija
Smrt 27. mart 1770
Madrid, Španija
Period Barok
Vrsta umjetnosti slikarstvo, grafika
Djela Otmica Sabinjanki
Poklonstvo kraljeva
Utjecao Francisco Goya
Utjecali Peter Paul Rubens
Potpis Tiepolo autograph.png

Giovanni Battista Tiepolo (Venecija, 5. mart 1696. - Madrid, 27. mart 1770.) italijanski slikar i grafičar; jedan je od posljednjih velikih predstavnika venecijanskog slikarstva i jedan od najistaknutijih predstavnika kasnog baroka i rokokoa, virtuozni majstor iluzionizma i perspektive.

Jedan je od posljednjih velikih predstavnika venecijanskog slikarstva. Stvara u duhu rokokoa, koji se odražava u njegovim djelima, ali prema osnovnoj koncepciji pripada kasnom baroku. Oslikao je freske u raznim palačama i crkvama s alegorijskim i mitološkim likovima. Freskama u rezidenciji u Würzburgu i u dvoru u Madridu snažno je uticao na njemačko i špansko slikarstvo u završnoj fazi baroka. Slikao je portrete i žanr-prizore iz narodnog života, a radio je i bakropise.

Djela[uredi | uredi izvor]

Giovanni Battista Tiepolo: Vizija Svetoga Clemensa, oko 1735. godine, ulje na platnu.
  • "Kleopatrina gozba"
  • "Otmica Sabinjanki"
  • "Poklonstvo kraljeva"
  • "Krist stišava oluju na moru"
  • "Mučeništvo Sv. Agate"
  • "Šarlatan"