Glavna beskidska staza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oznake (markacija) na stazi.

Glavna beskidska staza Kazimierza Sosnowskog (polj. Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, "GSB") je pješački planinarski put u južnoj poljskoj, koji je obilježen crvenom bojom, a prolazi od lječilišta Ustroń u planinskom lancu šleskih Beskida do sela Wołosate u Potkarpatskom vojvodstvu.

Najveća dužina ove staze u poljskim planinama, iznosi oko 496[1] kilometara, a prolazi kroz planinske lance: Šleski Beskid, Żywiecki Beskid, Gorce, Sądecki Beskid, Niski Beskid te Bieszczady. Prolazeći kroz najviše dijelove poljskih Beskida (dio Karpata) omogućuje dolazak na planine: Stożek Wielki (češ. Velký Stožek), Baraniu Góru, Babiu Góru, Policu, Turbacz, Lubań, Przechybu, Radziejowu, Jaworzynu Krynicku, Rotundu, Cergowu, Chreszczatu, Smerek i Halicz. Također, ovim planinarskim putem se stiže u naselja kao što su: Ustroń, Węgierska Górka, Jordanów, Rabka-Zdrój, Krościenko nad Dunajcem, Rytro, Krynica-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Rymanów-Zdrój, Komańcza, Cisna, Ustrzyki Górne itd.

Glavna beskidska staza bila je trasirana u razdoblju između dva svjetska rata. Trasa zapadnog dijela (Ustroń-Krynica) bila je projektirana od Kazimierza Sosnowskog i završena 1929. godine. Istočni dio, u skladu s projektom Mieczysława Orłowicza, bio je završen 1935. i vodio je sve do Čornogore koja se nalazila u to vrijeme unutar granica Poljske. Između 1935. i 1939. dobila je naziv po Józefu Piłsudskom.[2].

Rekordi[uredi | uredi izvor]

Trenutno najkraće vrijeme savladavanja cijele staze pripada Macieju Więcku (inov-8 team PL) i iznosi 114 sata i 50 minuta. Ovaj podvig je uspio napraviti u periodu između 20. - 24. augusta 2013. godine[3]. Skoro 7 godina ranije, ovaj rekord pripadao je Piotru Kłosowiczu, koji je u septembru 2006 savladao cijelu stazu prešao za 168 sati.[4]. Oba trkača savladavali su ovu stazu iz pravca istoka ka zapadu. Piotr Kłosowicz je napravio ovo bez podržavajuće ekipe, dok je Maciej Więcek uradio to s podrškom.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Główny Szlak Beskidzki, wyd. Compass 2011, ISBN 978-83-7605-191-8
  2. ^ "PTTK Dąbrowa Górnicza". Arhivirano s originala, 23. 2. 2015. Pristupljeno 6. 3. 2015.
  3. ^ http://www.magazynbieganie.pl/glowny-szlak-beskidzi-pokonany-w-114-godzin-i-50-minut
  4. ^ http://napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=180