Glavna beskidska staza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Markacija staze

Glavna beskidska staza Kazimierza Sosnowskog (polj. Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, "GSB") je pješački planinarski put markiran crvenom bojom prolazeći iz Ustrońa u Šleskom Beskidu u Wołosate u Bieszczadima.

Najdulja staza u poljskim planinama, ima oko 496[1] km duljine, prolazi kroz Šleski Beskid, Żywiecki Beskid, Gorce, Sądecki Beskid, Niski Beskid te Bieszczady. Prolazeći kroz najviše dijelove poljskih Beskida (dio Karpata) omogućuje dolazak na: Stożek Wielki (češ. Velký Stožek), Baraniu Góru, Babju goru, Policu, Turbacz, Lubań, Przechybu, Radziejowu, Jaworzynu Krynicku, Rotundu, Cergowu, Chreszczatu, Smerek i Halicz tek u naselja kao što su: Ustroń, Węgierska Górka, Jordanów, Rabka-Zdrój, Krościenko nad Dunajcem, Rytro, Krynica-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Rymanów-Zdrój, Komańcza, Cisna, Ustrzyki Górne i sl.

Glavna beskidska staza bila je trasirana u međuratnom razdoblju. Trasa zapadnog dijela (Ustroń-Krynica) bila je projektirana od Kazimierza Sosnowskog i završena 1929. godine. Istočni dio, u skladu s projektom Mieczysława Orłowicza, bio je završen 1935. i vodio je sve do Čornogore koja se nalazila u to vrijeme unutar granica Poljske. Između 1935. i 1939. nazvana je bila po Józefu Piłsudskom.[2].

Rekordi[uredi | uredi izvor]

Trenutno najkraće vrijeme savladanja cijele staze pripada Macieju Więcku (inov-8 team PL) i iznosi 114 sata i 50 minuta. Ovaj podvig je uspio napraviti u danima 20. - 24. augusta 2013. godine[3]. Ranije skoro 7 godina ovaj rekord pripadao je Piotru Kłosowiczu za kojega u septembru 2006 savladanje cijele staze trajalo je 168 sata[4]. Oboje trkači savladavali su GSB iz istoka ka zapadu ali Piotr Kłosowicz je napravio ovo bez podržavajuće ekipe, dok Maciej Więcek s podrškom.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]