Goblini (Harry Potter)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U svijetu Harry Pottera, goblini su malena stvorenja koja vode banku Gringotts. Malo je toga poznato o goblinima općenito, ali u opisima iz knjiga imaju pametna lica te veoma duge prste i stopala. Čini se da su goblini veoma pohlepni, a Hagrid je komentirao da bi onaj ko pokuša opljačkati Gringotts dok god ga vode goblini morao biti lud.

Međutim, čini se i da gobline ugnjetava Ministarstvo magije. Oni su stvorenja koja teško uspijevaju postići koncenzus i kroz historiju vezanu s čarobnjacima su dizali mnoge bune. Velika se većina buna odigrala u 17. vijeku, a u Harry Potteru i Redu feniksa je komentirano da bi Voldemort zasigurno pridobio gobline na svoju stranu kad bi im ponudio slobodu koja im je vijekovima bila uskraćivana (iako se to možda neće dogoditi zato što su smrtonoše ubijali gobline tokom Prvog Rata). Njihovo vođenje Gringottsa moglo bi biti dio filozofije Ministarstva magije da se potencijalno opasna stvorenja postavi na mjesta na kojima rade najbolje. Još jedan primjer te filozofije su dementori koji su prije početka Drugog rata radili u Azkabanu.

Jezik kojeg govore goblini zove se globogoblinski koji je jedan od mnogih jezika koje je govorio Barty Crouch. Ludo Bagman je u Harry Potteru i Plamenom peharu imao problema s goblinima zbog plačanja dugova. Goblini s kojima je imao problema bili su vrlo uporni u pokušajima da dobiju svoj novac natrag.

Postoje samo dva goblina modernog vremena koji su do sada imenovani u knjigama. Jedan od njih je Griphook koji je Hagrida i Harryja odveo do njihovih trezora u Harry Potteru i Kamenu mudraca. Bill Weasley je također spomenuo goblina imenom Ragnok.

Goblini iz historije:

  • Elfric Gorljivi
  • Eargit Ružni
  • Alguff Grozni
  • Urg Nečisti
  • Gringott

J. K. Rowling je izjavila da profesor Filius Flitwick ima dalekog goblinskog pretka čiji su geni odgovorni za njegov sitni stas (iako inače u potpunosti izgleda kao čovjek).