Gradska arena Zenica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gradska arena Zenica
LokacijaZenica, Bosna i Hercegovina
Početak izgradnje2007.
Otvoren2009; prije 14 godina (2009)
VlasnikOpćina Zenica
Kapacitet6.145
Korisnici
Košarkaški klub "Čelik"
Rukometni klub "Čelik

Gradska arena "Husejin Smajlović" (ranije Arena Zenica) jeste multifunkcionalna dvorana u Zenici, Bosna i Hercegovina, prvenstveno korištena za održavanje dvoranskih sportskih manifestacija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gradska arena Zenica

Izgradnja gradske arene počela je u februaru 2007, a završena je 20. marta 2009, na Dan Zenice. Ukupna cijena izgradnje procijenjuje se na oko 36 miliona konvertibilnih maraka, koji su izdvojeni iz općinskog budžeta u toku dvije godine, tokom kojih je trajala izgradnja dvorane[1].

Otvorenje[uredi | uredi izvor]

Koncert Zdravka Čolića u zeničkoj areni (2009)
Prva utakmica u Areni: RK Čelik - RK Gračanica

Gradska arena otvorena je 20. marta 2009, uz prigodnu manifestaciju i defile zeničkih sportista, pri čemu je otvoreno 14. po redu "Zeničko proljeće". Iste noći održan je koncert bosanskohercegovačkog pjevača Dine Merlina[2].

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Gradska Arena Zenica se nalazi u kompleksu SRC Kamberovića polje u sklopu kojeg se nalazi centralni gradski park, najveći tržni centar u gradu, kao i mnogobrojni sportski tereni poput rukometnih, košarkaških, teniskih i odbojkaških. U sklopu centra nalazi se i Stadion Kamberovića polje. Arena se nalazi u neposrednoj blizini mjesta održavanja Generalnog bh. sajma ZEPS. Arena je sagrađena na nikada nedovršenome gradilištu sportskog centra čija je gradnja počela par godine prije početka rata, što je predstavljalo ruglo grada. Izgradnjom arene i tržnog centra, koji se naslanja na arenu, taj dio grada je dobio svoj konačni oblik. Arena posjeduje zajednički parking sa tržnim centrom i broji oko 1500 parking mjesta, od kojih određen broj se nalazi u podzemnoj garaži. Adresa Gradske arene je Aleja šehida bb.

Namjena[uredi | uredi izvor]

Gradska Arena je multifukcionalna dvorana opremljena savremenom opremom i osposobljena je za održavanje sportskih, klupskih, koncertnih društvenih aktivnosti, kao i za rekreaciju, projekcije i ugostiteljske sadržaje. Svojom izgradnjom, Arena je postala dvorana za utakmice klubova RK Čelik, KK Čelik i za klubove dvoranskih sportova. U njoj su održani koncerti Dine Merlina, Zdravka Čolića, Lake.

Promjena naziva[uredi | uredi izvor]

Vlasti su maja 2017. nadglasavanjem odlučile da arena promijeni naziv iz Arena Zenica u Gradska Arena "Husejin Smajlović", eponimno po bivšem dugogodišnjem (2004–2016) načelniku Husejinu Smajloviću.[3] Donesena odluka je bila kontroverzna iz više razloga, a najznačajniji je što je objekat sekularne namjene (uključujući muzičke manifestacije, alkohol itd.) a Smajlović je bio[4] musliman;[3] promjena naziva nije zaživjela u praksi – pokušaj stavljanja table sa novim imenom nije uspio, muzičari i dalje navode da nastupaju u Areni Zenica iz menadžerskih razloga jednostavnosti naziva i neutralnosti, a kao Zeničku arenu (ili samo Arenu) i dalje je pominje većina građana u slobodnom govoru.

Kapacitet[uredi | uredi izvor]

Kapacitet dvorane iznosi 6.145 sjedećih mjesta. Kapacitet dvorane u toku održavanja koncerta (tribine i parket) iznosi oko 10 hiljada ljudi.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]