Gradska arena Zenica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gradska arena Zenica
ZENICKA ARENA rukomet.jpg
Lokacija Zenica, Bosna i Hercegovina
Početak izgradnje 2007.
Otvoren 2009.
Vlasnik Općina Zenica
Kapacitet 6.145
Korisnici
Košarkaški klub "Čelik"
Rukometni klub "Čelik

Gradska arena Zenica je multifunkcionalna dvorana u Zenici, Bosna i Hercegovina, prvenstveno korištena za održavanje dvoranskih sportskih manifestacija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gradska arena Zenica

Izgradnja gradske arene počela je u februaru 2007. godine, a završena je 20. marta 2009. godine, upravo na Dan Zenice. Ukupna cijena izgradnje procijenjuje se na oko 36 miliona konvertibilnih maraka, koji su izdvojeni iz općinskog budžeta u toku dvije godine, tokom kojih je trajala izgradnja dvorane[1].

Otvorenje[uredi | uredi izvor]

Koncert Zdravka Colica u zeničkoj areni
Prva utakmica u Areni: RK Čelik - RK Gračanica

Gradska arena otvorena je 20. marta 2009. godine, uz progodnu manifestaciju i defile zeničkih sportista, pri čemu je otvoreno 14. po redu "Zeničko proljeće". Svečanosti otvaranja arene prisustvovali su federalni premijer Nedžad Branković, premijer zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, delegacije bratskih gradova Zenice iz Švedske, Njemačke i Mađarske, predstavnici diplomatskog kora, te brojni drugi zvaničnici države, Federacije Bosne i Hercegovine i općina, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i strukovnih sportskih saveza, kao i drugi istaknuti ljudi iz javnog života. Iste noći održan je koncert bosanskohercegovačkog pjevača Dine Merlina[2].

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Gradska Arena Zenica se nalazi u kompleksu SRC Kamberovića polje u sklopu kojeg se nalazi centralni gradski park, najveći tržni centar u gradu, kao i mnogobrojni sportski tereni poput rukometnih, košarkaških, teniskih i odbojkaških. U sklopu centra nalazi se i Stadion Kamberovića polje. Arena se nalazi u neposrednoj blizini mjesta održavanja Generalnog bh. sajma ZEPS. Arena je sagrađena na nikada nedovršenome gradilištu sportskog centra čija je gradnja počela par godine prije početka rata, što je predstavljalo ruglo grada. Izgradnjom arene i tržnog centra, koji se naslanja na arenu, taj dio grada je dobio svoj konačni oblik. Arena posjeduje zajednički parking sa tržnim centrom i broji oko 1500 parking mjesta, od kojih određen broj se nalazi u podzemnoj garaži. Adresa Gradske arene je Aleja šehida bb.

Namjena[uredi | uredi izvor]

Gradska Arena je multifukcionalna dvorana opremljena najsavremenijom opremom i u osposobljena je za održavanje sportskih, klupskih, koncertnih društvenih aktivnosti, kao i za rekreaciju, projekcije i ugostiteljske sadržaje. Svojom izgradnjom, Arena je postala dom za RK Čelik, KK Čelik i za ostale klubove dvoranskih sportova. U njoj su održani koncerti vodećih muzičkih zvijezda sa naših prostora poput Dine Merlina, Zdravka Čolića, Lake, kao i mnogobrojni kulturni događaji.

Kapacitet[uredi | uredi izvor]

Kapacitet dvorane iznosi 6.145 sjedećih mjesta. Kapacitet dvorane u toku održavanja koncerta (tribine i parket) iznosi oko 10 hiljada ljudi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.