Grb Havaja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Havaja

Grb Havaja je napravljen za vrijeme Republike Havaji modifikacijom grba Kraljevine Havaji. Grb je dobio natpis "država Havaji" ulaskom Havaja u SAD, 1959 godine.

Centralni dio grba je štit podijeljen na četiri dijela. U gornjem lijevom i donjem desnom uglu nalaze se horizontalne pruge crvene, plave i bijele boje (kao i na zastavi Havaja) koje predstavljaju osam većih havajskih ostrva. U gornjem desnom i donjem lijevom uglu se nalazi "puloʻuloʻu", simbol vlasti. U samoj sredini štita nalazi se bijela zvijezda koja predstavlja pedesetu zvijezdu na zastavi SAD-a. Pored štita se nalaze Kamehameha I (bivši kralj Havaja) i i božica slobode koja drži zastavu Havaja. Iznad štita su zrake izlazećeg sunca i natpis godine 1959, a ispod ptica feniks. Oko grba se nalazi moto Havaja "Ua Mau ke Ea o ka ʻĀina i ka Pono" (Život zemlje je vječan u pravdi).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]