Grb Naurua

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Coat of arms of Nauru.svg

Grb Naurua je nastao u vrijeme proglašenja nezavisnosti 1968, a u zvaničnoj upotrebi se nalazi od početka 1970-tih. Sačinjava ga štit izdjeljen na tri dijela, oivičen palminim konopcima sa dvanaestokrakom srebrnom zvijezdom i natpisom "Naoero" iznad i državnim motom "God`s Will First" (Božija volja prvo) ispod štita.

Sam štit je podjeljen na tri dijela, jedan gore i dva dole. U gornjem dijelu se nalazi hemijski simbol za fosfor (grčki krst nad jednakostraničnim trouglom) na zlatno tkanoj podlozi. U donjem lijevom djelu se nalazi tamno plava ptica Fregata na stalku koja gleda na lijevo na srebrnoj pozadini preko koje se u donjem dijelu nalaze svjetlo plave talasaste linije. U donjem desnom dijelu se nalazi grana sa cvjetovima Calophyllum na svjetlo plavoj pozadini. Štit je uokviren konopcima sa palminim granama, perjem Fregata ptice i ajkulinim zubima koji su uobičajeni rekviziti lokalnih plemenskih poglavica prilikom izvođenja rituala.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]