Grendal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Grendal je imaginarni lik iz svijeta Točka vremena. Ona je jedna od Izgubljenih, 13 Aes Sedai koje služe Mračnog.Najćudljivija i najdekadentnija od svih Izgubljenih . Iako nije bila lepa kao Lanfear, bila je zapanjujuća na svoj način. Plavokosa i punija, u odnosu na svoju tamnokosu rivalku, oblačila je svoje čulno telo u stvari koje bi ostavljale malo na mašti, puštajući crveno-zlatnu kosu da pada u uvojcima, ukrašavajući je draguljima. Uvek je bila okružena prelepim polugolim slugama koji su poskakivali na svaku njenu želju.

Iako je kao Izabrana posvećena čulnim zadovoljstvima, bila je potpuno drugačija pre Rupe. Kamarila Maradim Nindar je bila poznati asketa. Ne samo da je živela skromnim i jednostavnim životom, već je i propovedala da se i ostali ugledaju na njen primer. Kamarila Maradim je bila slavna i voljena širom svijeta, iako su je više voleli ljudi koji su čuli za nju, nego oni koji su je stvarno poznavali. Bila je posvećena lečenju onih umnih bolesti koje Jedna moć i Lečenje nije popravljalo, vjerovatno je bila najbolja ikada u finim manipulacijama ljudskog uma. Oni koji su je dobro poznavali je često nisu voleli. I dok su njeni javni pozivi jednostavnom životu uvek bili umereni, privatno je uvek bila neprijatna prema onima koji nisu ispunjavali njene standarde jednostavnosti, što je značilo prema svima.

Za manje od deset godina od bušenja Rupe, Kamaril Maradim je prošla kroz potpunu metamorfozu, potpuno se menjajući. Ekstreman hedonizam je zamenio njen asketizam. Zamenila je svoju jednostavno odeću najnovijim i najizazovnijim stilom, izabranom da bi izgledala bolje.

Nema dokaza da su ove promene izazvane Mračnim. Umesto toga, čini se da se to nakupilo u uvjerenju da svijet nikada neće moći da dostigne njene standarde. Možda je to bio njen način da pokaže svijetu da podržava ono što je smatrala njihovim načinom života, tako što će to dovesti do najdaljih ekstrema, iako se zna da je veoma uživala u zadovoljstvima.

Zbog nevolja koje su preplavile svijet u to vreme, čudno ponašanje ove, svjetski poznate žene je privuklo malo pažnje, što predstavlja nesreću. Postoje dokazi da je Kamaril Maradim možda bila među prvima koji su oktrili sa čim se svijet suočavao, iako se to desilo tek nekoliko godina nakon promene ponašanja, kada je druga od onih koji će kasnije biti nazvani Izgubljenima odlučila da služi Mračnom. Posetila je Šajol Gul da bi se zaklela u prvih dvadeset i pet godina Kolapsa.

Čak i posle promene u ponašanju i dalje je zadržala svoju svjetsku slavu i koristila je, jer se nije otkrilo da ima novog gospodara sve dok ona sama to nije objavila. Na mnogo načina, njena objava svijetu je označila početak rata, jer su pre kraja dana Devail zarobili ljudski predstavnici Senke kojih su podržavale prve armije Troloka.

I pre i nakon njene objave je dokazala da je dobra u intrigama, koristeći svoje veštine i znanje o umu da pomogne cilju Mračnog. Pre rata, odgovorna je za ne samo opće nezadovoljstvo, već i za veći broj veoma destruktivnih pobuna i možda za začuđujuće štetno ponašanje nekoliko visokih zvaničnika, kao i nekoliko samoubistava ključnih ljudi.

I dok nije bila vojskovođa tokom rata, čini se da je Grendal odgovorna za veći broj značajnih dobitaka i za nekoliko uspešnih prevrta1. Jedan izvor kaže: ‘Grendal je osvajala teritorije sa sigurnošću bilo kog generala Senke, ali su njena ratišta bila umovi njenih neprijatelja.’

Nakon buđenja iz dugačkog sna unutar pečata, Grendal je preuzela palatu u Arad Domanu a za poslugu je postavila ljude ukradene iz bogatih i moćnih porodica te zemlje i počela se predstavljati se kao bolešljiva gospa Basen, počela je borbu za moć.