Hadži Kurd džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hadži Kurd džamija

Hadži Kurd džamija nalazi se u banjalučkom naselju Lijevoj Novoseliji, igrađena u 17-tom vijeku, obnovljena je 1978. godine, a za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, srušena 14. jula 1993. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj od 6. do 11. decembra 2003. godine, donijela je odluku o proglašavanju područja harema Hadži Kurd džamije, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[1]

Harem Hadži Kurd džamije podijeljen je na tri dijela. U prvom dijelu koji se nalazi tridesetak metara južno od objekta džamije, nalazi se 7 nišana, a na dijelu harema situiranom uz džamiju je 8 nišana, uz nekoliko polomljenih. Na trećem dijelu su novi nišani.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ova džamija je izgrađena u 17. vijeku, nakon što su Novoseliju u 16. vijeku naselili seljaci iz sela Trn. Bejtić (1953) spominje da su se sklonili od kuge. U popisu mahala iz 1604. godine džamija nije spomenuta.

Athanasio Geeorgiceo 1626. navodi 42 banjalučke džamije, a Evlija Čelebija 1660. daje opis 45 džamija, pa moguće da je ova džamija već postojala u to vrijeme.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Odluka o proglašavanju područja harema Hadži Kurd džamija nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine". Arhivirano s originala, 19. 10. 2014. Pristupljeno 8. 12. 2011.


Mosque.svg Nedovršeni članak Hadži Kurd džamija, koji govori o džamijama, treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.