Grabska džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grabska džamija

Grabska ili Hadži-Begzadova džamija nalazi se u banjalučkom naselju Grabu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Izgrađena je 1528. godine. Na džamiji su 1909. godine zazidane sofe i vjerovatno promijenjena unutrašnjost, o čemu nema podataka. Poslije zemljotresa 1969. godine džamija je porušena, izgrađena nova sa betonskom munarom i betonskim sofama.

Rušenje[uredi | uredi izvor]

Srušena od strane srpskog agresora 14.7.1993.

Obnova[uredi | uredi izvor]

Otvorena 2008 godine. Obnovljeni objekat, gabaritnih dimenzija cca 8.05 x 12.45 metara, je sagrađen od opekarskih blokova, zidovima debljine cca 25, i sa novim dispozicionim rješenjem prostora džamije. Unutar objekta je izvedena armiranobetonska konstrukcija mahfila. Objekat nove džamije pokriven je jedinstvenim četverostrešnim krovištem, kao pokrov je primjenjen falcovani crijep.

Historijsko područje – Harem Grabske (Hadži Begzade) džamije sa česmama na Grabu u Banjoj Luci proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1] Najveći dio ovih nišana u haremu je od mekanog kamena sa tipičnom formom «turbana» a pojedini su imali visoke umjetničke vrijednosti. Bilo je i kvalitetnih stela sa kaligrafijom te monumentalnih stubova od sedre bez ukrasa.

Česme su graditeljska cjelina atipičnog rješenja. Izgrađene su dvije česme, jedna do druge, obje u jednom zidu od kamena i na međusobnom razmaku od cca 180 cm. Druga neobičnost jeste u načinu dovođenja vode sa izvora. Izvori, kojima se česme opskrbljuju vodom, udaljeni su od česama oko 4 kilometra. Voda se ne dovodi čunkovima nego izgrađenim zasvođenim zidanim kanalima koji su visine oko 1,40 m.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Harem Grabske (Hadži Begzade) džamije sa česmama na Grabu". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 3. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Mosque.svg Nedovršeni članak Grabska džamija, koji govori o džamijama, treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.