Idi na sadržaj

Henrik II, kralj Navare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henrik II
Kralj Donje Navare
Vladavina12. februar 1517-25. maj 1555
PrethodnikKatarina
NasljednikIvana III s Antonijem
SupružnikMargareta Angulemska
DjecaIvana III, kraljica Navare
DinastijaAlbret
OtacIvan III, kralj Navare
MajkaKatarina, kraljica Navare
Rođenje18. april 1503.
Smrt25. maj 1555.

Henrik II (18. april 1503-25. maj 1555) bio je kralj Donje Navare i grof Foixa od 1517. godine do svoje smrti.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Henrik od Alberta je bio sin navarske kraljice Katarine i njenog iure uxoris savladara, kralja Ivana III. Rođen je dan nakon smrti svog jeidnog starijeg brata, Andrije Feba, te je od rođenja bio navarski prijestolonasljednik. Godine 1512. njegovi roditelji su izgubili značajan dio kraljevstva, Gornju Navaru, koju je osvojio aragonski kralj Ferdinand II, polubrat Henrikove pranane, navarske kraljice Eleonore.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Po majčinoj smrti 1517. godine četrnaestogodišnji Henrik je postao kralj Donje Navare. Njegov saveznik bio je francuski kralj Franjo I. godine oženio. Godine 1521. Franjo je izvršio invaziju na Gornju Navaru, ali je njegove trupe izbacio Karlo V, car Svetog Rimskog Carstva, koji je naslijedio djeda Ferdinanda kao kralj Gornje Navare. U Bici kod Pavije završio je kao ratni zatvorenik, zajedno s Franjom. Četiri godine kasnije iz zatvora je ih oslobodila Franjina sestra, Margareta Angulemska, koju je Henrik oženio dvije godine nakon oslobođenja.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

S pjesnikinjom Margaretom Angulemskom, slavnom po sponzorisanju reformacije i književnika, koju je oženio 1527. godine, imao je dvoje djece:

  • Ivanu III (1528-1572), kraljicu Navare
  • Ivana (1530)

Kako u trenutku smrti nije imao sina, naslijedili su ga njegova kćerka i jedino dijete, kraljica Ivana III, i zet Antonije.


Prethodnik:
Katarina
Kralj Donje Navare
1517-1555
Nasljednik:
Ivana III s Antonijem